nagykedvenc

2019.10.17. 07:22

Kobold, a sztárbivaly: együtt élni egy óriási háziállattal

Lenner Ádám számára a véletlen hozta a nem hétköznapi kedvencet.

Fotó: Lenner Ádám

Tüzesen süt le a nyári nap sugára az ég tetejéről… A szívhez szóló történet 2015 nyarán kezdődött. Ádám épp bálázásból indult haza a rögös földúton, amikor egy apró, fekete kis lényre lett figyelmes a szalmasárga fűben. A traktorról lemászva egy éhes, koszos és szomjas kis bivalyt pillantott meg. Egyből segítségére sietett, majd az állat anyjának keresésére indult. A nagy találkozás nem járt sikerrel, a tehén egyáltalán nem mutatott hajlandóságot, hogy gondozza borját. A fiú így hát anyja helyett apja lett a bivalynak, akit füle állása miatt Koboldnak nevezett el.

Élet Kobolddal

Elsőre talán elképzelhetetlen, hogyan is képes együtt élni valaki egy bivallyal, Ádám és Kobold kapcsolata azonban teljesen harmonikusnak mutatkozik. Az állat sosem bántotta a fiút, gyengéden közeledik az emberhez, és imádja a gyerekeket, no meg a simogatást. Így egy ideig úgy éltek együtt, mint a borsó meg a héja. Kobold segített kertészkedni, és együtt szerelték a gépeket is. Azonban az idő múlásával egyre nagyobb lett, így a tiszta ruhák és a muskátlik veszélybe kerültek. Új lakhelyet kapott hát, egy majdnem félhektárnyi területet, az ember közelsége azonban nagyon hiányzott neki. Ádám úgy döntött, Kobold nem maradhat szeretetéhségben, így egy Monszter névre hallgató másik bivalyt hozott neki társként. Közösen élnek tehát a mesés rezidencián, saját kis medencéjükben boldogan lubickolva megannyi kecskebékával.

Fotó: Lenner Ádám

Egy a természettel

A kis élet megmentője Lenner Ádám, a Tiszatáj Közalapítvány telepvezetője, természetvédelmi és tájgazdálkodási menedzsere. Természetvédelmi és tájgazdálkodási mérnökként végzett Debrecenben. Jelenleg természetpedagógiát tanul, és szeptemberben elkezdte doktori tanulmányait is. Élt és dolgozott már Angliában egy karavánban és Észak-Dakotában egy farmon is.

Alapítója és azóta segítője a most 10 éves DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságnak. Idén alakították meg a Debreceni Környezetvédők Társaságát is. Céljuk többek között oktató és ismeretterjesztő videók készítése, ökosarkok létrehozása. Továbbá a DE MÉK Tiszatáj Természet- és Vadgazdálkodási Kihelyezett Tanszék egyik alapítója, életben tartója. Ajánlására kiemelt nemzeti érték a tiszavirág, tiszavirágzás, melynek most adták be hungarikummá minősítési kérelmét. Egész életét a természetnek szánta.

A tanyasi életformát különösen szereti – mondta –, hiszen itt az ember akarva akaratlan átlépi korlátait, kimozdul komfortzónájából.

Igazi sztár

Kobolddal a Tiszatáj Közalapítvány Szamárháti Látogatóközpontjában lehet találkozni, ahol számos más szabadidős programra is lehetőség van. Aki pedig nem tud kilátogatni, az se csüggedjen, hiszen saját közösségi oldala is van a sztárbivalynak. Sok-sok kép és videó mutatja be a kicsit sem mindennapi és rendkívül bájos ember-bivaly barátságot.

– Kobold remélhetőleg sokáig fog élni. Ő házi kedvenc, és nem haszonállat, csakúgy, mint barátai: Monszter (házi bivaly) és Félix (szürke marha tinó). Idén csaknem 1500 gyerek, felnőtt látogatta meg őket. Nagy részüknek életre szóló élmény volt, így az oldal létjogosultsága nem kérdés, imádják. Kicsiny közösségünk több mint 3700 főre duzzadt. Az oldal célja nemcsak a „cukiság”, hanem a tanyasi élet bemutatása is – hangsúlyozta Ádám a Naplónak.

Laszkács Denise

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában