Világnap

2019.08.13. 07:44

Ha balkezes a gyermek…

Ma már a szülők nem csinálnak ebből gondot, sőt, érdekességként tálalják.

Fotó: Illusztráció, Dreamstime

Az emberiség 90 százaléka jobbkezes, és a tervezők ehhez szabják a tárgyakat is: a csavaros dolgok mind az óramutató járásával megegyezően csavarodnak be, vagyis jobbra­­, de a számítógép egere is jellemzően jobbkezeseknek készült. Az uniformizálás egyes esetekben pedig igen zavaró lehet, hiszen balkezes gyermek aligha ülhet a pad jobb oldalán, és ha neki terítenek, hiába teszik az evőeszközöket jobbra, a szokott helyre, úgyse találja meg.

Különlegesek ők?

Ma már a szülők nem csinálnak ebből gondot, nem szoktatják át a gyereküket a másik kéz használatára (tudják, hogy régen ez volt a divat, és nem szabad) sőt, érdekességként tálalják.

Úgy hírlik, ezek az emberek okosabbak, kreatívabbak, de ezzel együtt több negatívum is társul hozzájuk, például türelmetlenebbek.

Viszont a szülőkben fel sem merül a kezdetek kezdetén, hogy ők maguk is befolyásolhatják az úgynevezett kezességet.

– A szülők, főleg a jobbkezesek, ösztönösen a gyermek jobb kezébe adják a tárgyakat. Az ölükben arccal kifelé ülő gyermek jobb kezébe adják például a kanalat, így segítenek enni. Ezzel a dominanciához nem nyúlnak hozzá, hanem megtanítják az egyik kezet az eszközhasználatra. Ez jóval hamarabb történik, mint ahogyan kiderülhetne, hogy a gyermek jobbkezes. Nagyon kevés az olyan gyermek szerintem, akiről már egészen kicsi korban, például a fogás időszakában nyilvánvaló, hogy ballal fog és nyúl tárgyakért. Amikorra ez kiderülne, bizonyos tárgyakat a gyermek már általában a jobb kezével tanul meg használni. Azzal fog, azzal dob. Általában azzal tudunk segíteni nekik, hogy a kanalat, a ceruzát, a zsírkrétát középre tesszük, nyúljon érte azzal a kezével, amelyiket az idegrendszere diktálja. Segíthetünk úgy is gyurmázáskor, hogy amikor lapítja, formázza, mindkét kezét használjuk, hogy mindkettő ügyesedjen, s az idegrendszer döntse el, melyikkel fog finomabban, differenciáltan manipulálni. Amikor kiderül, hogy tényleg balkezes a gyermek, hagyni kell. Ma már az az elfogadott, hogy nem kezdik el átrakni a dolgokat a gyerek jobb kezébe – részletezte kérdésünkre dr. Pető Ildikó főiskolai docens, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar, Gyógypedagógiai Intézet munkatársa.

Az írás nem könnyű

Hátrányt nem szenved a balkezes ember, hiszen neki a bal a „jobb” kéz, de az eszközhasználatkor és a füzetbe való íráskor nem lehet teljesen elégedett a munkájával. Különösen a kisiskolás, amikor balról jobbra ír, elmaszatolja a szöveget; ha másol, folyton takarja.

– A munkájuk külalakja kezdetben nem biztos, hogy olyan szép, de idővel megtanulják, megjavul. Az eszközökkel van gond, nehézséget okozhat az olló, a konzervnyitó, bizonyos esetekben (például a jobbkezes kiöntők, tejforralók esetében) pedig balesetveszélyt. A szülő jó, ha a balkezes ollót beszerzi, de a többi tanszert, a hagyományos ceruzákat, tollakat mindkét kézzel lehet használni. A balkezeseknek kiképzett toll tapasztalatom szerint nem vált állandó eszközzé azoknál, akik beszerezték. Könnyebben tudják igazítani a csuklójukat, a kézfejüket a hagyományos íróeszközökhöz úgy, hogy az számukra a legkényelmesebb legyen – mondta a gyógypedagógus.

A kétkezességről is érdemes szólni, amit úgy lehet értelmezni, hogy nem történt meg a munkamegosztás.

– Az idegrendszer területei különböző feladatokért felelősek. Elosztották a munkát, és remélhetőleg ezek a központok magas szinten fejlettek. Kétkezesség esetén ez nem alakult ki, bár lehet, hogy a gyerek mind a két kezével nagyon ügyes, szépen, fest, rajzol. De jellemző az, hogy a kétkezes gyerekek kevésbé ügyesek a finommotorikában, egy picit lassabbak, hiszen az idegrendszernek el kell dönteni, hogy a feladatot melyik kezével csinálja, és ha azzal csinálja, azt hogyan kell. Tehát a szervezés több időt vesz igénybe, mert ha a tevékenység közben valamiért változtatni, korrigálni kell, mondjuk az épített torony elkezd elcsúszni vagy megakadt a pulóver ujja a füzet sarkán, akkor mindig hosszabbak a zökkenők. Nem biztos, hogy mindig sikerül hosszan, jól, minőségben korrigálni. Ezért van az, hogy ők maguk is a különböző tevékenységeket – felnőttként is – különböző kézzel csinálják. Jobb kézzel esznek, bal kézzel vasalnak, a labdát jobb kézzel dobják el, de az építést bal kézzel végzik. A gyöngyfűzést pedig váltott kézzel, folyamatosan cserélgetve, miközben a háttérben van egy bizonytalanság, hogy most ki fogja megcsinálni. Míg ez eldől, megy az idő, gyorsabban fáradnak, emiatt több a hibázási lehetőség – emelte ki a szakember.

Minden testrészünk

A szemünk, fülünk, lábunk is ugyanígy domináns; van, amelyik ügyesebb. Ha ezek a dominanciák a testfelület nem ugyanarra a részére esnek, hanem van, ami jobb oldali, van, ami bal oldali, akkor a teljes test szervezése nehezített, döccenőkkel teli, mint amikor futás közben kell valamit átugrani, távol- vagy magasugráskor a megfelelő lábbal dobbantani, ellökni magunkat – tudtuk meg.

Egyesek szerint már az anyaméhben látszik, melyik kezével babrálja a gyerek a köldökzsinórt, a kutatók a génekben keresik a balkezesség meghatározását.

– Ha végiggondoljuk, a köldökzsinór is mozog. Ha a magzat baloldalán van, akkor ő nem a jobb kezével fog átnyúlni, hanem a közelebbivel. Ahogy mi is tesszük. Ráadásul egyre szűkebb lesz a helye a méhben. Persze készülnek olyan felvételek, hogy a később balkezessé váló gyermek a bal hüvelyk ujját szopja, de ez csak amolyan visszaigazolás, hiszen a monitorozásunk nem állandó. Azok csak pillanatfelvételek – emelte ki.

Arról is kérdeztük a gyógypedagógust, hogy mikorra alakul ki a kezesség.

– Már óvodáskorban gyanakodhatunk, a balkezesség ott már jól felismerhető, bár még jellemző a kétkezesség, amikor a játékokat két kézzel fogják, hiszen tanul az idegrendszer. Ez egy hátsó védekező folyamat is: tanulja meg mindkettőt használni, biztos, ami biztos. Másrészt az a gyerek, aki folyamatosan szopja az ujját, azt a kezét fogja berakni a szájába, amelyiket inkább használja. A másik, legyen ez a bal, szabadon marad, tehát azzal fogja húzni a kisautót – mutatott rá.

Az iskolában viszont menthetetlenül meg kell fogni a ceruzát, ezért mennyiben a kezesség iskoláskor előtt még nem alakul ki, érdemes szenzomotoros tréninget csinálni, s eldönteni, melyik kéz az ügyesebb, melyikkel írjon a gyermek. Ezzel viszont már csak az a gond, hogy a kezesség és a mögötte lévő dominancia a szakemberek szerint 9 éves korra alakul ki, hiszen a kisgyermekek fejlődése során folyamatosan van váltogatás, próbálgatás – mondta a gyógypedagógus.

Barak Beáta

Kezesség és dominancia

Dr. Pető Ildikó kiemelte, a kézhasználat és a dominancia két különböző dolog. Lehet valaki a jobb kezével eszközhasználó: ír, vasal, de egy komolyabb vizsgálat kiderítheti, hogy egyébként a bal kezét használná, csak valahogy a gyerekkori fejlődése, az eszközök megtanulása, a manipuláció során mégiscsak jobbkezes lett. Tehát ez nem ugyanaz. Akkor, ha a háttérben az idegrendszer másképp működne, tehát ha én jobbkezes vagyok, de fáj a kezem, nem tudom használni, akkor a bal nagyon ügyesen meg tudja tanulni a különböző tevékenységeket. Keveri az ételt, nem löttyen ki, tehát mindent meg lehet tanulni a ballal. Írni is, bár tény, hogy nem olyan szépen és sok energiába kerül.

Balkezességük ellenére világhírűek

A hírességeket általában munkásságuk alapján ítéljük meg, már megismerjük őket énekhangjuk, írásaik, mozdulataik után, viszont a legalapvetőbb dolgokat észre sem vesszük rajtuk.

Hazai sportolók

Bizonyára Puskás Ferenc, a híres magyar labdarúgó góljait csodálva a szurkolók sem azt vették először észre, hogy a legenda melyik lábával helyezte hálóba a labdát, hanem inkább a találatban gyönyörködtek. Azonban az Aranycsapat kapitánya személyében nem egy átlagos labdarúgót ismerhettünk meg, nyilván tehetsége megkérdőjelezhetetlen a mai napig, viszont tudni kell róla, hogy egyszerre balkezes és ballábas sportoló volt. Az biztos, a csatár kivételes lövőtechnikával, kiváló mozgékonysággal rendelkezett, semmiféle negatív hatása nem volt annak, hogy pályafutása alatt leginkább csak bal lábával ért a labdához.

Puskás mellett több hazai sportolóról is elmondható, hogy a balkezesség nem hátrány: Gulyás Péter kézilabdázó, Iváncsik Tamás kézilabdázó, Nagy László kézilabdázó, Szász Emese párbajtőröző, Szeles Mónika teniszező, Papp László ökölvívó stb.

Színészek, énekesek

Kevés olyan ember akad, aki ne szeretné a filmeket, sorozatokat. Általában a sztori az, ami megfogja, majd magához láncolja a nézőt, azonban a szereplőkről se feledkezzünk meg, akik nélkül egy jó forgatókönyv semmit sem érne. Kinek ne csengenének ismerősen a következő nevek: Angelina Jolie, Nicole Kidman, Demi Moore, Julia Roberts, világhírű színésznők, akik arcunkra nemcsak mosolyt, hanem sokszor még könnyeket is varázsoltak, ők azok, akik a színészvilágban szélesítik a balkezesek palettáját. Ugyanakkor a zenei világban is megannyi balkezes előadóval találkozhatunk, többek között Eminem, Lady Gaga, Paul McCartney.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában