darvasi cicasztori

2019.08.27. 20:00

Egy négylábú lelki társ: Möszike mindig segít, ha baj van

A szeszélyes időjárás az állatokat is megviseli, de az aluszékonyság még nem probléma.

Fotó: olvasói fotó

Az időjárás változása nemcsak az embereket, hanem az állatokat is megviseli, legtöbbjüknél megannyi panasz felismerhető, amikor az időjárás nem a megszokott formában jelentkezik. Egyes állatok rendkívül érzékenyen reagálnak, vannak fajok, amelyek előre megérzik a közelgő vihart, sokszor a cicák síró nyávogása, míg a kutyák vészjósló ugatása jelezhet. A gazdik eltérően nyilatkoznak a fellépő tünetekről, azonban abban egyetértenek, hogy a kedvencek közérzetét alapvetően meghatározza az időjárás-változás.

Cserfes teremtés

Fotó: olvasói fotó

Möszike egy sziámi jellegű kanmacska, aki hat éve boldogítja gazdáit. Egy igazi kis ördögfajzatról van szó, aki olyan, mint egy gyermek, viszont a gazdái is úgy viselkednek vele, mintha a kicsinyük lenne. A cica oltalmazója és hű társa, már el sem tudná képzelni nélküle az életét, állítása szerint nemcsak egy kis kedvencre, de egy igazi társra is lelt Möszike személyében, aki a forróság ellenére is megmaradt „gyermeknek”. – Nagyon játékos, le sem lehet állítani, sokan gondolják úgy, hogy az ebek sokkal jobb társak, okosabb állatok, viszont ezt megcáfolnám, egy macskával is lehet játszani, nagyon mozgékonyak és cserfesek.

A házunk különböző helyiségében számtalan macskaszobor található, amit Möszike erőszeretettel szeret ledönteni, és a legérdekesebb ebben az, hogy a többi díszünket nem bántja, azonban a cicát ábrázolókat rendszeresen. De nem csak ez a kedvenc időtöltése, imád labdázni, hiába elrejtjük előre a labdákat, felkutatja az összeset, legyenek azok a polc tetején vagy éppen a gyertyatartóban, megtalálja mindet. Játékossága mellett nagyon hűséges, imád minket a párommal, de leginkább rám hallgat – mondta Tóth Renáta.

Megérzik a változást

A fiatal nő szerint az állatok megérzik a körülöttük lévő hangulatot. Möszike, ha éppen feszültséget tapasztal, akkor próbálja felvidítani a vitatkozó feleket, de persze, amikor a gazdik örömöt észlelnek, akkor boldog ő is igazán. – Mint minden párkapcsolatban, a párommal mi is szoktunk vitázni, akkor a cicánk hirtelen felbukkan, és próbál bennünket megnyugtatni. Biztosak vagyunk benne, amikor hevesen nyávog, akkor kommunikálni szeretne felénk, amivel egyébként legtöbbször célt is ér.

Sokan azt gondolják, a cicák önző állatok, de ez nincs így, persze nagyon hiúak, és szeretnék az akaratukat érvényesíteni, viszont emellett rengeteg szeretetet tudnak adni. Ha a lelkiállapotom nem éppen a legjobb, akkor Möszike mindig próbál felvidítani, a mellkasomra fekszik, dorombol, nagyon ragaszkodik – tette hozzá.

Mindenhol ott van

Fotó: olvasói fotó

Renáta örül, hogy az ő kedvencét nem igazán viseli meg a nagy hőingadozás, viszont a néhai levertség, fáradékonyság Möszikénél is jelentkezik. Nem hiába mondják, hogy a téli időszakban még több otthonos zugot kell teremteni a kisebb állatoknak, sokkal jobb lesz tőle a cica közérzete is.

– Megfigyeltük, hogy az idei nyáron a mi cicánk is többet lustálkodott, szundikált, de nem aggódtunk miatta, a forróság minden élőlényre hatással van, így értelemszerűen Möszire is.

Egyébként télen rendszerint a kazánon, radiátoron alszik, nyáron pedig meglepően a takaró alá bújik, ezért is véljük úgy, hogy nem kell féltenünk őt nyáron sem. A melegebb hónapokban igaz többet pihen, azonban ugyanúgy viselkedik, mint az év többi napján.

Egy igazi kis rosszcsont, amit imádunk benne, folyamatosan ott van, ahol az emberek. Jómagam nagyon szeretek a konyhában serénykedni, ő pedig folyton asszisztál, mintha a kis kuktám lenne, ezért meg sem lepődnék, ha a jövőben egyszer valamiféle finom vacsorával állna elő a családnak – tette hozzá mosolyogva.

Renáta úgy véli, nem szabad előítéletesnek lennünk a macskákkal szemben.

Mindenkinek ajánlja, hogy valaha egy cica gazdijává váljon, állítása szerint hiába van ő is kapcsolatban, de boldog, hogy van egy négylábú lelki társa, aki mindig ott van, amikor szüksége van rá.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában