Ne kényszer legyen

2019.07.07. 18:56

Fullasztó lehet az együtt töltött idő?

A tisztázott, vállalt helyzetnél néha több feszültséget kelt a pletyka – mutat rá a párkapcsolat-szakértő.

Fotó: Dreamstime

Egy párkapcsolat kezdetén minden percünket a kedvesünkkel szeretnénk tölteni, ami teljesen természetes. Azonban az idő előrehaladtával ráébredünk, hogy szükségünk van énidőre ahhoz, hogy a párkapcsolat hosszú távon működni tudjon. Bizonyára többen megtapasztalták már, hogy néha fullasztó egy kapcsolatban élni, hiszen a végtelen szabadságtól ilyenkor el kell köszönnünk, és a kompromisszumokat kell előtérbe helyeznünk.

Lévai Lívia párkapcsolati tanácsadó úgy véli, hogy önmagában az nem ronthat el egy társas kapcsolatot, ha a felek az átlagnál több időt töltenek együtt.

– A sok együttlét alkalmat ad egymás gyorsabb és mélyebb megismerésére. A szeretet kifejezésére is több helyzet kínálkozik, azonban a felek különbözősége is előtérbe kerül. Ha kíváncsiak egymásra, nyitottak, elfogadóak, akkor öröm számukra az együtt töltött pillanat. Ha pedig valakinek szigorú szabályai, elvei vannak, akkor a sok közösen töltött idő alatt hamarabb kialakulnak ütközéspontok, feszültségek – fejtette ki.

Egymásba kapaszkodás

Nem vagyunk egyformák; hiába találunk rá olyasvalakire, aki kiegészít minket, az nem azt jelenti, hogy mindenben egyezünk. Eltérőek a szükségleteink, ami akár a közösen töltött időre is igaz lehet. Megannyi vita alakulhat ki abból, ha folyamatosan a párunk mellett szeretnénk lenni, viszont ő vágyna egy kis szabadságra, hogy önmagával foglalkozzon. Éppen ezért meg kell találnunk azt a középutat a közösen töltött idő terén, amely pozitívan hathat a párkapcsolatra. – Van, aki szeret egyedül lenni, másnak meg annyira pörgős az élete, hogy nem igényli a sok együttlétet párjával. A legtöbben a két véglet között vannak. A lényeg, hogy ne korlátozzák egymást: az élet része legyen az énidő, a barátokkal szórakozás, akár sport is; mindaz, amitől teljesnek érzi magát.

„Két teljes életet élő ember kapcsolata sokkal jobb, mint két félemberé, akik egymásba kapaszkodnak, és egymástól várnak szórakoztatást, vigasztalást, biztonságot. Sok mindent megadhat egymásnak a két ember, azonban ez ne kényszer legyen”

– fűzte hozzá.

Munkahelyi kapcsolat

Nem könnyű a szerelmeseknek, ha egyazon munkahelyen dolgoznak. Ezt sokszor nem lehet elkerülni, a karrierjével viszont senki sem szeretne játszani. Többek párkapcsolatát tette már tönkre egy közös munkahely, a kollégák is megmérgezhetik a kapcsolatot, ám a szakember úgy véli: nem szabadna engedni, hogy egy közös tér ilyen módon befolyásolja az érzéseinket. – Sok párnál jól működik a kapcsolat akkor is, ha ugyanott dolgoznak. Nehezítő tényező lehet, ha nem tudnak a munkára figyelni. Mindemellett a munkatársak pletykája, rosszindulata is okozhat feszültségeket, de ezeket meg kell tanulni kezelni. A pár mentalitásán múlik, hogy miként tudják megoldani a felmerülő kínos helyzeteket. Kérdés, hogy a felek a támadásokat szeretnék elkerülni, vagy az fontosabb számukra, hogy nyitottak és őszinték lehessenek. Titkolózással el lehet kerülni a problémákat, viszont nem mindig a legjobb választás.

Azonban az a tapasztalat, hogy a munkatársak elfogadóak a kapcsolatok felé. Érdemes először csak a legmegbízhatóbb kollégákat beavatni, a helyi szokásokat és elvárásokat megismerni. A tisztázott, vállalt helyzetnél néha több feszültséget kelt a sejtésekből kiinduló pletyka – hangsúlyozta.

Végül hozzátette: mindenki a saját életét éli, és a saját életéért felelős. Nem kell feladni a hobbit vagy nem kell véget vetni barátságoknak azért, mert a párunk más dolgokat szeret, sőt ellenérzései vannak a mi dolgainkkal.

Az elnyomást és az alárendeltséget kerüljük a kapcsolatainkban, mert csak feszültségforrást jelentenek.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában