nem válogat

2019.05.29. 07:00

Nőt és férfit egyaránt érint a bőrbetegség

A pszoriázis pikkelyesen hámló, gyulladt foltokat okozhat a test bármely részén.

Fotó: AFP

Balázsy Panna Szandra-sorozataiban mindig fellelhető egy-egy komolyabb téma, amely nemcsak a felnőttek, de a gyerekek számára is elgondolkodtató. A sorozat legfrissebb részében, a Csini?!-ben most új időszámítás veszi kezdetét: Szandra kamaszodni kezd, annak minden izgalmával és nyűgével. Az új könyvben szó van a testi-lelki változásokról, és egy olyan, sokakat érintő betegségről, ami Szandra nagymamájának is megnehezíti a mindennapjait: a pikkelysömörről.

A Pagony Könyvesboltban tartott könyvbemutatón bővebb tájékoztatást kaptunk magáról a betegségről, annak tüneteiről, szövődményeiről is. Részletesebben prof. dr. Szegedi Andrea a DE ÁOK Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszék vezetője, a Magyar Dermatológia Társulat elnöke osztotta meg szakmai ismereteit a pikkelysömörrel kapcsolatban.

Bakteriális fertőzés

Tünetek, okok

A pszoriázist sokszor még ma is kozmetikai, illetve bőrproblémaként kezelik, pedig valójában ez egy, az egész szervezetet érintő, krónikus gyulladásos megbetegedés. A bőr és az ízületi elváltozások közvetlen hátterében olyan kóros immunfolyamatok állnak, melyek a szervezetben folyamatosan fenntartják a gyulladást. A betegség kialakulásához az örökletes genetikai hajlam fennállása mellett számos tényező vezethet, így például bármilyen gyulladásos góc – egy rossz fog vagy gyulladt mandula, arcüreggyulladás – vagy egyéb megbetegedés elég lehet ahhoz, hogy a pszoriázisos tünetek kialakuljanak. – Az okáról egyre többet tudunk, az elmúlt 20 évben a tudomány, főleg az immunológia és a belgyógyászat, olyan mértékben fókuszált a pikkelysömörre, mint nagyon kevés egyéb betegségre. Annyi újdonságot tudunk róla, amelyek elképzelhetetlenek voltak 20 évvel ezelőtt. Az új tudás pedig egy pillanat alatt hozta magával az új terápiákat – fűzte hozzá.

NE

Súlyosságától függ a probléma kezelése

A pikkelysömör kezelésére több módszer is alkalmazható. Ha a tünetek csak kisebb bőrterületet érintenek, legcélszerűbbek a helyi kezelések, súlyos kiterjedt esetekben az egész test fénykezelése vagy gyógyszeres kezelés javasolt. Gyógyszeres kezelésre hagyományos szisztémás szerek, ezek hatástalansága vagy ellenjavallata esetén biológiai készítmények jöhetnek szóba. – Ha súlyossá válik a pszoriázis, akkor középső, súlyos formában egy szisztémás gyulladást tart fenn az egész szervezetben. A kezeletlen pikkelysömörös betegnek nagyobb az esélye, hogy egyéb betegségek kialakuljanak. Többek között a szív- és érrendszeri betegségek, az érszűkület, valamint az infarktus nagymértékben függ attól, hogy van-e bármilyen gyulladás a szervezetben, ezért érdemes időben szakemberhez fordulni – tudtuk meg prof. dr. Szegedi Andrea, a DE ÁOK Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszék vezetőjétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában