Gyűjtemény

2023.03.01. 11:30

Eddig csaknem kétezer mezt gyűjtött össze egy tócóskerti srác – fotókkal

Kedves Tamás a Haonnak mutatta meg először sokszínű mezgyűjteményét.

Kedves Tamás a Haonnak mutatta meg először sokszínű mezgyűjteményét

Forrás: Czinege Melinda

Mindig is szerettem a focit, korábban még űztem is, 14 éves lehettem, amikor elkezdtem gyűjteni a mezeket – fogalmazott Kedves Tamás, aki féltett kincseiből valamennyit behozott megmutatni szerkesztőségünkbe. Megjegyezte, először volt neki egy-két, majd ötven, hamar száz darab, azóta pedig esze ágában nincs abbahagyni szenvedélyét.

Olyan nincs, hogy leállok: soha nem hagyom abba

– tette hozzá mosollyal az arcán. A beszélgetésből kiderült: a gyűjtő nem szereti megvásárolni a szerelést, leginkább az inspirálja, hogy ő maga szerezze meg őket. Így nemcsak a mez lesz az övé, hanem felejthetetlen élménnyel, sztorival gazdagszik. – Ez például egy Dzsudzsák-mez, még a Real Team Kupa idejéből – mutatott rá a kék színű öltözetre. Hozzátette: a gyűjteménye csaknem 80 százalékát valamilyen módon megszerezte, nem pedig vásárolta. A debreceni együttesek közül a DEAC kosárlabda, vízilabda és a DHK is adott át neki mezeket.

Forrás: Czinege Melinda

Megosztotta, évekkel ezelőtt levelet írt több hazai nagyobb klubnak, és arra kérte őket, segítsenek neki abban, hogy minél több mezre tehessen szert, mivel szeretné, ha gyűjteménye ott lenne a Guinness-rekordok között. Mintegy 30 klubnak küldött megkeresést, azoknak a 10 százaléka jelzett vissza – ez is bizonyítja: ahhoz, hogy a gyűjtemény duzzadjon, igenis szükség van kitartásra!

Nyilván van értéke ennek a kollekciónak, de nem tervezem eladni, számomra eszmei értéke van – hangsúlyozta.

Kiemelte, vannak időszakok, amikor több ideje van, akkor nyilván többet foglalkozik a szenvedélyével: megpróbál olyan mezekre rátalálni, amiből még nincs neki. Ezt követően felmutatta Diego Maradona mezét, ami kuriózumnak számít, néhány száz darab lehet belőle a világon.

Természetesen találunk dedikált mezeket is, viszont a gyűjtő számára nem az aláírások a legfontosabbak. Sokkal inkább az érdekli, minél több mez gyarapítsa a gyűjteményét. Nem számít a szín és a méret sem: a darabszám a mérvadó! 

Sokan bizniszt látnak bennük – egy mez csaknem 20-30 ezer forintba kerül –, de nekem sokkal többet jelentenek

– emelte ki. Megjegyezte, régi nagy álma, hogy a kétezer darabból álló gyűjteményét leterítse egy stadion pályájára. Ha számításai nem csalnak, akkor a focipálya 80-90 százalékát befednék a mezek, ami egyrészt pazarul nézne ki, másrészt pedig nem is igazán láthattunk még ilyet a világon. Kedves Tamás, ha rápillant gyűjteményére, akkor azonnal bevillan neki, egy adott mez milyen úton-módon került hozzá, és számára a legnagyobb boldogság: az érzést, a megélt pillanatokat soha senki nem veheti el tőle! 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában