Csicseri és Borsó

2020.06.10. 18:05

Értékközvetítés a muzsikán keresztül

Gyarmati Anett és Kerekes Zoltán még csak együtt jártak, amikor 2010-ben megszületett „első gyermekük”, a Csicseri és Borsó gyerekzenekar.

Fotó: Csicseri és Borsó-archív

Az alapítás óta eltelt 10 esztendő, s a zenekar történetéhez szervesen kapcsolódik Anett és Zoltán fejlődéstörténete is: az immár házaspár második babáját várja, mely a zenekar életére is kihatással lesz.

Fotó: Kerekes Zoltán-archív

Kerekes Zoltán, az együttes vezetője elmondta, az idén jubiláló gyerekzenekar alapítása egyáltalán nem volt tudatos. – A 2000-es években volt egy egyesületem, melynek révén zenét tanuló, hátrányos helyzetű, határon túli magyar gyerekeket ingyenesen táboroztattunk. Anettel, mi voltunk a tábor szakmai vezetői, s ennek a 60-80 fő gyereknek esténként zenélgettünk. Ekkoriban még nem volt semmiféle kompozíció a „koncertekben”, de ahogy telt az idő, egyre tudatosabbá váltunk, és azt éreztük, hogy szívesen csinálnánk ezt akár hobbi­szinten is – mesélt a kezdetekről. A hobbit aztán felváltotta a profizmus, s az elmúlt egy évtizedben számtalan koncerttermet töltöttek meg rajongó gyerekekkel.

Formálódó dallamok

A zenekar muzsikáját a jazz­stílus jellemzi, mely igazán különlegessé és egyedivé teszi a dalok hangzását. – A zenénkben a népzenei elő­adásmód ösztönösségét a klasszikus zenei előadásmód hangképzésének a minőségével és a jazzelőadásmód szabadságával ötvözzük. A jazz műfaja pedig az, ami ennek az egésznek laza keretet tud adni – magyarázta Kerekes Zoltán.

A formáció elkötelezett híve a hangszeres zenélés és a gyermekirodalom népszerűsítésének. S miért kap ez a zenekar életében ekkora hangsúlyt? Kerekes Zoltán elárulta, a gyerekirodalom az egyik oka annak, hogy a fiatal korosztálynak kezdek el zenélni. – Rendkívül inspirál minket a versek és a mondókák világa. Úgy gondoljuk, hogy a gyerekversekben tökéletesen megmutatkozik a magyar nyelv színessége, ritmikussága, játékossága, melyeknek az a másodlagos küldetésük, hogy dalszövegekké váljanak. Szerintem alapelvárás, hogy a zene, amit közvetítesz – és ebben van egy kis társadalmi felelősségvállalás is –, legyen edukatív, vagyis a gyerek a muzsikánk által kapjon olyan ingereket és információkat, amiken keresztül indirekt módon, de tanul, és értéket kap – hangsúlyozta az együttes vezetője.

Sikerekkel teli évek

Az elmúlt tíz esztendőben Zoltánék számos sikert tudhatnak maguk mögött. Volt szerencséjük például a Kodály Filharmonikusokkal közös koncertet adni a budapesti Művészetek Palotájában, vagy épp Szabó T. Annával egy színpadon állni, és közösen előadni a költőnő egyik – a zenekar által –, megzenésített versét. – Sikerként könyveljük el azt is, hogy számos alkalommal töltöttünk meg színháztermeket koncertjeinkkel, de az olyan kis apróságokat is nagyra tartjuk, mint mikor szülőktől érkeznek visszajelzések, hogy a csemetéjük már háromszázadszor hallgatja meg ugyan azt a dalunkat – fűzte hozzá.

A jubileumot az új formáció munkásságával előkészítésével ünneplik, emellett célként tűzték ki az online térben való jelenlét erősítését is. – Készülünk új dalokkal, valamint terveink szerint a YouTube-csatornánkon elindítunk egy sorozatot „Zenés irodalom gyerekeknek” címmel, melynek keretében teljesen akusztikus hangszerelésben ismert gyerekverseket zenésítünk meg, rövid animációs kis klipek kíséretében – közölte Kerekes Zoltán.

Pálfi-Tóth Zoé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában