Recepttel

2020.04.16. 14:41

Dagasztott és gyúrt az egykori szépségkirálynő

Dobó Ági is csatlakozott az otthoni kenyérsütők táborához.

Fotó: Facebook / Dobo Agi

A 2010-es Miss World Hungary győztese nem tétlenkedik a kijárási korlátozás ideje alatt. Amire 31 évig nem szánta rá magát, azt most pótolta: saját készítésű kenyeret sütött. Instagram-bejegyzéséből kiderül, a szakma a vérében van, hiszen szeretett nagypapája pék volt, így nem csoda, hogy az első próbálkozását rögtön siker koronázta. A friss kenyér mellé a nosztalgia íze társult, a debreceni születésű szépség meghatottan mesélt gyermekkoráról és másfél évvel ezelőtt elhunyt nagypapájáról.

Fotó: Facebook / Dobo Agi

„Minden egyes kenyeremnél Rá gondolok. Gyerekként az volt a legjobb számunkra a munkájában, hogy ha ott aludtunk Náluk húgommal, és Ő éjjel sütött, reggelre a legcsodálatosabb friss briós várt minket, amit Mama vajjal és lekvárral kent meg nekünk” – osztotta meg emlékeit rajongóival.

Az első saját sütésű kenyér minden bizonnyal eleget tett a várakozásoknak, mivel a főállású édesanya és blogger hozzátette, szerinte a nagypapája most büszke lenne rá.

Végezetül rajongóit sem hagyta cserben, bejegyzésében a receptet is közzétette.

Hozzávalók:

50 dkg fehér liszt

1/3 élesztő (50 grammos)

1 evőkanál olaj/ zsír (olívával a legfinomabb)

1 teáskanál só

1 kávéskanál cukor

3 dl víz

margarin a tál kikenéséhez

Elkészítés:

A liszt közepébe fészket készítünk, beleöntünk 1 dl langyos vizet, majd beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Meghintjük liszttel, megvárjuk, amíg felfut, ezután hozzáadjuk az olajat/zsírt, sót és 2 dl langyos vizet (ha túl kemény lenne, egy kis víz még hozzáadható, ezt dagasztás közben is lehet pótolni).

Összegyúrjuk és megdagasztjuk a tésztát, (géppel és kézzel egyaránt nagyjából 15 percig szükséges), a következő lépésben pedig duplájára kelesztjük. Ezt követően ismét átgyúrjuk, és cipót formázunk belőle.

Beletesszük a kikent, kilisztezett jénai tálba, és 15 percig pihentetjük. (Ági tippje: addig is, míg a sütő felmelegszik, a kenyér pihenhet odabent.) Sütés előtt bevágjuk két helyen, majd ecset segítségével vízzel lekenjük. Bevizezzük a jénai tál tetejét is, hogy gőz keletkezzen, vagy gőzfunkciót használunk a sütőben. 200°C-on mintegy 20 percig sütjük fedővel, majd körülbelül 20 percig anélkül, amíg szép színe nem lesz. Amikor elkészült, kiborítjuk a tálból, hogy az alja ne párásodjon be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában