otthonos

2020.05.19. 15:45

Napozásra, hűsölésre, szunyókálásra csábít a komfortos kerti fészek

A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően ma már nem luxus a kert vagy a terasz berendezése. Az új kerti bútoroknál alapkövetelmény a komfortosság, de kisebb kiegészítőkkel egy régi garnitúra is hívogatóbbá tehető.

Forrás: Shutterstock

A terasz és a kert több mint a lakás egyszerű meghosszabbítása: részletekbe menően megtervezve önálló lakótér lehet, amely az életstílusunkat tükröző különböző funkciókkal rendelkezik. Igényeink szerint kialakíthatunk jól felszerelt kerti konyhát grillsütővel és füstölővel, napernyővel védett kényelmes családi étkezőt vagy hívogató kültéri nappalit kanapéval, ággyal, pihenősarokkal, sőt akár pihe-puha, időjárásálló szőnyeggel kiegészítve – írja a Vasárnap Reggel.

A beltér kényelmét a ma már széles választékban kapható társalgó- és étkezőgarnitúrák csempészik a kertjeinkbe, teraszainkra. A kültérre kifejlesztett anyagoknak köszönhetően ezek egész évben kint maradhatnak a szabad ég alatt. Az új generációs minőségi kerti bútorok színtartóak, ellenállnak a fagynak, a csapadéknak és az UV-sugárzásnak, továbbá nem igényelnek karbantartást.

Az ülőbútoroknál népszerű a kifeszített textilén ülőfelület és háttámla, mely párna nélkül is kényelmes. Párnázott székeknél és bútoroknál a gyártók vagy megoldják a párnák gyors vízelvezetését és száradását, vagy vízhatlanná teszik a bennük lévő töltetet, így akkor sem kell aggódni, ha egy nyári zápor alatt kint marad a párna.

Az anyagában festett, ellenálló polietilénszálnak, továbbá a rugalmas, poliészter bevonatú, hálós textilén anyagnak nem árt a hőmérséklet-ingadozás vagy az évszakok váltakozása. Utóbbi ráadásul természetbarát, és 100%-ban újrafeldolgozható.

A modern kárpitok nemcsak kellemes tapintásúak, hanem már kaphatók olyan bútorok, amelyeken nem tudnak megtelepedni a baktériumok és a penész.

Melyiket válasszuk?

Rattan és vessző

A rattan a trópusokon őshonos, kúszó pálmafajta, amely szivacsos belső szerkezetének köszönhetően rendkívül rugalmas, és gőzöléssel kitűnően hajlítható. Fonott bútorok ezenkívül bambuszból, tengerifűből vagy hazai fűzvesszőből is készülnek.

Előnye: Az ilyen darabok kis súlyuknál fogva könnyen mozgathatók.

Hátránya: Óvni kell őket a hőmérséklet-ingadozástól és a tartós nedvességtől.

Karbantartás: A rattanbútort gyakran portalanítsuk, esetleg töröljük át a felületét citromos vízbe mártott, jól kinyomkodott szivaccsal vagy textillel. Szükség esetén alaposan súroljuk át kevés mosószer és kefe segítségével, majd öblítsük le tiszta vízzel, és hagyjuk megszáradni. Télen fűtetlen helyiségben tárolhatók.

Műrattan

A polirattan bútorok váza többnyire légiesen könnyű, porszórt alumínium, esetleg rozsdamentes acél. Erre egy rendkívül stabil, de rugalmas, lapos vagy domború szintetikus szálból gyártanak vízálló szövetet, amelyet speciálisan kültérre fejlesztettek ki.

Előnye: Az ilyen bútorok bármilyen időjárást kibírnak, ellenállnak a pornak, az esőnek, a hónak, a fagynak, a hőnek, valamint az UV-sugárzásnak, így akár egész éven át a szabadban maradhatnak. Anyaguk környezetbarát, kicsit sem fakul, és a háztartásban használt szerekkel könnyen tisztítható: a véletlenül kiömlött bor vagy a kávé is nyom nélkül letörölhető róluk.

Karbantartás: Nyáron, ha hetekig nem használjuk a garnitúrát, vigyük árnyékos helyre, illetve védjük huzattal, hogy növeljük az élettartamát.

Tíkfa

A klasszikus kerti bútorok legtökéletesebb alapanyaga. A nagy hőingadozásoktól finom repedések keletkezhetnek rajta, ám ezek nem befolyásolják a használhatóságot.

Előnye: A természetből adódóan tömör, és pórusai olajjal telítettek, így a legzordabb időjárási körülmények közepette sem vetemedik.

Karbantartás: A tíkfa színe fokozatosan patinásodik a napsütés és csapadék hatására. Az eredeti aranybarna árnyalat megtartása érdekében igénybevételtől függően 1-3 alkalommal speciális olajjal kell kezelni. A makacs foltokat finom dörzspapírral vagy a szaküzletekben kapható speciális, szórófejes tisztítószerrel lehet eltávolítani a felületéről. A tíkfa bútorok télire is kint hagyhatók, de érdemes huzattal védeni őket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!