Bizonyítania kell

2024.01.23. 13:03

Mire számíthat Dárdai Márton Marco Rossitól az Eb-n?

A német Hertha többszörös német utánpótlás válogatott labdarúgója, Dárdai Márton a közösségi médiában jelentette be, hogy a jövőben a magyar felnőttválogatottban szeretne szerepelni. Marco Rossi már korábban jelezte, a tavasszal felkészülési mérkőzésekre meghívót tervez küldeni neki. Az persze még kérdéses, hogy a szövetségi kapitány milyen szerepkörben számítana rá, a középső Dárdai fivér befér-e a kezdőcsapatba.

MW

Dárdai Márton (j) és Dárdai Pál (b)

Forrás: AFP

Fotó: Soeren Stache

Dárdai Pál középső fia jelenleg a német másodosztályban szereplő és a feljutásért küzdő Hertha BSC alapembere. A 21 éves Dárdai Márton két testvére, Pál és Bence szintén a fővárosi klub felnőtt együttesét erősítik. A hátvéd bejegyzését válogatottunk csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik az elsők között lájkolta – írta meg a Magyar Nemzet

U21 European Championship - Press Conference Germany
Dárdai Márton
Fotó: Sebastian Kahnert / Forrás: AFP

Magyarországért harcolna 

Dárdai Márton tízéves korától a Hertha BSC-ben nevelkedett, játszott az U16-os, U17-es, U19-es és U21-es német válogatottban is, de most a magyar válogatott mellett tette le a voksát – olvasható az Origón

Nem volt könnyű a döntés számomra, de a jövőben Magyarországért szeretnék harcolni

– kezdte Dárdai Pálnak, a Hertha BSC jelenlegi edzőjének és a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányának középső gyermeke, majd köszönetet mondott a német szurkolóknak és az utánpótlás-válogatottak edzőinek.

Szeretnék kifejezetten köszönetet mondani minden német szurkolónak és különösen a német utánpótlás-válogatottak összes edzőjének és edzői csapatának. Tudom, hogy milyen sokat köszönhetek a német ifjúsági válogatottaknak. A döntésemet a szívem diktálta, ezért hihetetlenül várom, hogy a jövőben a szüleim hazáját képviselhessem

– írta a német szurkolóknak címezve, németül Dárdai Márton az Instagram-oldalán

A fiatal hátvéd a magyar szurkolóknak is üzent:

Kedves magyarországi szurkolók! Alig várom, hogy a magyar válogatott csapatában játszhassak, és rendszeresen találkozhassak veletek a stadionban!

– írta Dárdai Márton a közösségi oldalán. 

Több poszton is játszik 

Marco Rossi szövetségi kapitány először márciusban küldhet meghívót Dárdai Mártonnak, amikor a nyári Európa-bajnokságra készülő nemzeti együttes két barátságos mérkőzést játszik, az ellenfelek egyelőre nem ismertek. Az is kérdés még, hogy a 21 éves és 188 cm magas hátvédnek hol fognak majd helyet találni az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatottban. 

Dárdai Márton a profilja alapján belső védőként érzi magát a legkomfortosabb helyzetben a pályán, de a Hertha csapatában ebben az idényben játszott húsz meccséből tizenötször fentebb játszva védekező középpályásként is helyt tudott állni.

OLMO, Dani; DÁRDAI Márton
Dárdai Márton, a Hertha BSC (j) és Dani Olmo, az RB Leipzig játékosa a német első osztályú labdarúgó-bajnokság 2023. április 8-i mérkőzésén a berlini Olimpiai Stadionban
Fotó: Clemens Bilan / Forrás: MTI/EPA

Rossi csapatában óriási szerepe van a középhátvédeknek a labdakihozatalokban és a labdás építkezésben, így ez a fajta sokoldalúság még segítségére is lehet Marco Rossinak, aki a játékosainak sérülése miatt többször kényszerhelyzetben volt a védelem összetételét illetően. 

Dárdai riválisa a belső védő poszton Szalai Attila és Lang Ádám lehet, de Willi Orbán visszatérését követően az ifjú védő minden bizonnyal csak csereként fog beszállni a tétmeccseken.

Azt viszont szinte egészen biztosan kizárhatjuk, hogy Rossi Dárdai Márton miatt esetleg a háromvédős szerkezetről négy védőre váltana, mert ezzel az egész csapat hosszú évek alatt kialakított stabilitását alapjaiban bolygatná meg. A berlini csapatban játszó védő a fejpárbajokban kifejezetten erős, amire nagy szükség lehet(ne) a skótok és a németek elleni Eb-mérkőzéseken. 

Bár a passzpontosság terén (75%) van még hova fejlődnie a 21 éves védőnek, sokszor próbálkozik hosszú indításokkal a Herthtában. A magyar válogatottban viszont a legfőbb erény a taktikai fegyelmezettség és a nívós mezőnymunka, így Dárdai Mártonnak jó esélye lehet bekerülnie a csapat rotációjába, kérdés, hogy miképp fog teljesíteni a barátságos mérkőzéseken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában