Méltatlan állapot

2024.01.04. 14:14

Egy raktárban porosodik az újpesti legenda, Göröcs János szobra

Az egykori zseniális újpesti labdarúgó, Göröcs János közelmúltban elkészült mellszobra komoly vitát váltott ki. Addig is, míg nincs meg a helye, elzárva pihen a fővárosban, a IV. kerületben – írja a Mandiner.

MW

Göröcs János 2020-ban hunyt el, emlékét pedig méltó módon ápolnák az Újpest szurkolói

Forrás: MTI

Fotó: Czimbal Gyula

Egykor tízezrek tapsoltak neki és ünnepelték hétről hétre, írja cikkében a Mandiner. Göröcs Jánost imádták Újpesten, de az ellenfél szurkolói is elismerték és tisztelték. 

A Dózsa aranygenerációjának meghatározó futballistája volt, ötször nyert bajnokságot, kétszer Közép-európai kupát, egyszer ezüstérmet a Vásárvárosok kupájában (egykor UEFA-kupa, ma Európa-liga) majd később edzősködött is a Megyeri úton. 

Nem túlzás azt állítani, megkérdőjelezhetetlen legenda ő a lila-fehér klub történetében. Titi, ahogy mindenki becézte, 81 évesen, 2020. február 23-án hunyt el.

Elmaradt avatás 

Az anyaegyesület, az Újpesti TE kitalálta, állít egy mellszobrot Göröcsnek. A kerületi önkormányzat segítségével a mű el is készült, tavaly ősszel már az avatóünnepség dátuma is megvolt állítólag, ám végül ezt lefújták. Az UTE Szilágyi-Tábor utcai utánpótlásbázisán helyezték volna el, a sportkomplexumban a focipályák mellé. A szurkolók megneszelték, hogy mit tervez a tornaegylet, s tiltakoztak ellene, ami eredményre vezetett, így egyelőre nem tudni, hol állítják fel Titi bácsi szobrát, ami most egy újpesti raktárban pihen.

A drukkerek szerint a Szusza Ferenc Stadionnál van a helye, minimum a névadó és Bene Ferenc domborműve mellett, az öltözőépület bejáratánál. 

Az önkormányzat fizette a szobor költségét, de érezhették a vezetők is, hogy egy utánpótlásközpont nem méltó az adott személyhez, akinek elvileg szép és méltó emléket akarnak állítani, így hát lefújták az avatást. A Mandiner szerette volna megtudni az anyaegyesület, az UTE álláspontját a kérdésben, 

de az egyesület vezetője, Őze István klubigazgató nem akart nyilatkozni a témában. 

A IV. kerületi önkormányzattól Bedő Kata már készségesebb volt.

Göröcs János szobra valóban elkészült már, és az is igaz, lefújtuk az avatást. Ennek részleteibe most nem mennék bele. Csak olyan megoldásba vagyunk partnerek, ami a szurkolóknak, meg amúgy mindenkinek megfelel. A mű most egy újpesti raktárban várja, hogy kiállítsák végre. Azt sajnos egyelőre nem tudom megmondani, hogy erre hol és mikor kerül sor, de mi is azt szeretnénk, ha minél hamarabb kiderülne

 – mondta a Mandinernek a IV. kerület alpolgármester asszonya.

A fociklub is segítene 

Az Újpest FC nem vett részt ebben a projektben, de azért a klubnak van a véleménye a szobor kálváriájáról.

Ha rajtunk múlott volna, akkor mi Szusza és Bene domborművét sem egy szurkolóktól elzárt területre helyezzük, nem az öltözők bejáratánál állnának, hanem kint a Megyeri úton, a stadion előtt, hogy érezhessék a drukkerek szeretetét. Fotózkodhassanak, megsimogathassák a legendáinkat, és közöttük lenne a helye Göröcsnek is. A Megyeri úti pályán mi is csak bérlők vagyunk, de ha bármiben segíthetünk, megtesszük

– nyilatkozta a Mandinernek Pécsi Márk, az Újpest FC kommunikációs igazgatója.

A volt csapattárs tiltakozik 

Az Újpesti Dózsa olimpiai bajnok labdarúgója, Nagy László négy évet futballozott együtt Göröccsel a liláknál, és az számára is egyértelmű, hogy az ő szobra nem egy utánpótlásközpontba való, hanem valami sokkal méltóbb, a legenda személyéhez köthető helyre.

Titit minden a Megyeri úthoz kötötte, itt lett ismert focista, itt kergette őrületbe az ellenfeleket, itt és ennek a csapatnak a sikereiért, győzelmeiért izzadt vért, itt lett sztár, és itt vált klublegendává.

– fogalmazott Nagy László, aki így folytatta: 

Ez a stadion az újpesti futball centruma, neki is egyértelműen itt van a helye. Budapest díszpolgára nem egy tréningközpontba való.

Nagy szerint szintén az aréna előtt lenne a legjobb felállítani a szobrát.

A teljes cikk a Mandiner oldalán olvasható el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában