Vendégjáték

2024.01.19. 10:27

Sárga rózsával és János vitézzel érkezik a Hagyományok Házába a Maros Művészegyüttes

Illusztris vendég, a Maros Művészegyüttes lép fel a magyar kultúra napját megelőző hétvégén a Hagyományok Háza budai székházában. A neves társulat a Jókai Mór azonos című regényének alapján készült Sárga rózsa című produkciót szombaton, a Petőfi Sándor elbeszélő költeménye inspirálta János vitéz című mesés táncelőadást pedig vasárnap mutatja be.

Részlet a János vitéz című mesejátékból

Forrás: Hagyományok Háza

 Barabási Attila Csaba, az együttes főigazgatója megtiszteltetéskét értékelte azt, hogy Románia legnagyobb kéttagozatú – román és magyar társulatot magába foglaló – hivatásos intézménye a Hagyományok Házában mutathatja be a két produkciót. 

Részlet a János vitéz című előadásból
Forrás: Hagyományok Háza/ Barabási Attila Csaba

Az ajánlót a János vitézzel kezdem, hiszen előző évben ünnepeltük Petőfi Sándor születésének bicentenáriumát. A produkciót Novák Ferenc Tata rendezte, s az emlékévre tekintettel vittük színpadra a korábbi előadást. A darabon nem fogott az idő, megszületése óta felnőttnek-gyermeknek egyaránt lebilincselő olvasmány; feldolgozásainak listája pedig több oldalt igényelne.

– fogalmazott Barabási, hozzátéve, hogy a gyerekeknek szóló mesejáték, akárcsak Petőfi elbeszélő költeménye, két fontos üzenetet közvetít a gyermekeknek:  

az élet legfontosabb vezérlőelve a szeretet, s azt, hogy tetteinkért, – mint azt Kukorica Jancsi is tette a nyája elvesztése után – vállalni kell a felelősséget.

Részlet a Sárga rózsa című előadásból
Forrás: Hagyományok Háza/ Barabási Attila Csaba

A Sárga rózsa színpadra vitelét Jókai Mór, a nagy magyar író-mesemondó ihlette 

– mondta el a főigazgató a felnőtteknek szóló előadásról. Hozzátette, hogy az adaptáció rendezője és koreográfusa Könczei Árpád volt, akinek érdeme, hogy 

a Hortobágy zárt világában játszódó szerelmi háromszög, a két gyermekkori barát és Klárika, a Sárga rózsa szomorú történetének elregélése a zene és a tánc nyelvén elevenedik meg a színpadon.  

A főigazgató azt is elárulta, hogy a társulat nagyon készül a turnéra, a zenekart, a tánckart és a kisegítő személyzetet is beleértve mintegy negyvenen kelnek útra. 

A Maros Művészegyüttes vendégjátékával kapcsolatosan részleteket a Hagyományok Háza honlapján ITT és ITT olvashat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában