Elismerés

2023.11.08. 07:57

Kiss-B. Atilla mesterművész, Egri Sándor posztumusz örökös tag lett a magyar opera napja alkalmából

Kiss-B. Atilla a Magyar Állami Operaház Mesterművésze díjat kapott, Egri Sándort pedig posztumusz örökös taggá választották a magyar opera napja alkalmából a Magyar Állami Operaház keddi díjátadó ünnepségén.

MW

A Magyar Állami Operaház Mesterművésze címmel kitüntetett Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója (j2) Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára (b2), valamint Szinetár Miklós korábbi (b) és Ókovács Szilveszter jelenlegi (j) főigazgató társaságában a magyar opera napja alkalmából tartott ünnepségen az Operaházban 2023. november 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a dalszínházban tartott eseményen kiemelte: az opera az előadóművészet egyik csúcsa.

Vincze Máté hangsúlyozta: 

ebben a közegben a kitüntetés nemcsak a múlt munkájának az elismerése, hanem kötelezettséget is ró azokra, akik részesülnek benne, hogy tudásukat átadják és megszólítsák a következő generációkat, hogy újabb és újabb nemzedékek váljanak a műfaj rajongóivá.

Az Operaház Erkel Ferenc (1810–1893) születésének évfordulóján, november 7-én ünnepli a magyar opera napját. Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója Erkel Ferenc életútját idézte fel. Mint mondta, Erkel Ferenc kilenc operát írt és ötezer estén dirigált. Nemcsak azt köszönhetjük neki, hogy létrehozta a magyar operairodalmat, hanem azt is, hogy megismertette a magyarokkal a világ operatermését – emelte ki.

Mi is abban az épületben állunk, amelyet az ő munkássága és állhatatossága, művészi értéke járt ki a számunkra

– hangsúlyozta.

Díjak a magyar opera napja alkalmából tartott ünnepségen a Magyar Állami Operaházban 2023. november 7-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Az eseményen elhangzott: 

posztumusz örökös taggá választották a 65 éves korában áprilisban elhunyt Egri Sándor operaénekest, akinek oklevelét lánya vette át.

Szinetár Miklós, az Operaház örökös tagok testületének elnöke üdvözölte a döntést, hogy az örökös tagok számát a következő évek alatt meg fogják emelni. Mint mondta, a posztumusz örökös tagság átadása mindig lelkiismeret-furdalással jár, ráadásul sokkal többen vannak, akik méltóak lennének erre a kitüntetésre, mint akik megkaphatják.

SZINETÁR Miklós
Szinetár Miklós korábbi főigazgató beszédet mond a magyar opera napja alkalmából tartott ünnepségen a Magyar Állami Operaházban 2023. november 7-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A Magyar Állami Operaház Mesterművésze díj birtokosai az operaénekesek közül azok lehetnek, akik az intézmény Kossuth-díjas örökös tagjai, és betöltötték a 60. életévüket. 

A cím viselésére az idén lett érdemes Kiss-B. Atilla tenor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének oktatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Az Opera és a Fészek Művészklub közös alapítású Székely Mihály-emlékplakettjét Gábor Géza magánénekes vehette át. A számos elismeréssel rendelkező basszista, aki szeptemberben ünnepelte operaházi pályafutásának 25 éves jubileumát, drámai és komikus, karakter- és főszerepek tucatjaiban nyújtott emlékezetes alakítást.

A legszebb, legtisztább magyar kiejtésű énekesnek odaítélhető Melis György-díjat az idén többek közt A varázsfuvola Papagenóját és a János vitéz Bagóját alakító Sándor Csaba basszbariton kapta meg.

Az ösztönös tehetséget és színpadi személyiséget elismerő Sudlik Mária-díjat Nádor Magda, az 1980-as évek nemzetközi hírű koloratúrszopránja, a berlini Komische Oper kamaraénekesnője, korábbi egyetemi tanár vehette át.

A Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeknek járó Závodszky Zoltán-díjban a Ring-tetralógiában Frickát alakító Gál Erika részesült.

SZINETÁR Miklós; ÓKOVÁCS Szilveszter
Ókovács Szilveszter jelenlegi és Szinetár Miklós korábbi főigazgató (középen, b-j) díjat ad át a magyar opera napja alkalmából tartott ünnepségen az Operaházban 2023. november 7-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A zenekari, énekkartagok, valamint a balettmesterek és táncosok titkos szavazása alapján az évad zenekari művésze Kállai Ernő koncertmester, énekkari művésze Pap Nikoletta szoprán és Irlanda Gergely bariton, kartáncosa Yuiko Adachi tánckari művész és Kiyota Motomi grand sujet lett.

Az operai háttérszakmákban dolgozóknak járó Vasfüggöny-díjat Szakács Veronika, a női balettöltöztetők csoportvezetője és Bartók Szilvia takarító csoportvezető vehette át. „Az előadásokért” emlékérmet Lami Klára kulturális menedzser, a művészeti igazgatóság csoportvezetője, az adminisztrációban dolgozókat elismerő Dárday Andor-emlékplakettet Nagy Dániel kulturális menedzser kapta meg.

Az Opera ezenkívül idén is jubileumi arany emlékgyűrűvel köszöntötte azokat a művészeket és munkatársakat, akik 25 éve dolgoznak az intézménynél, köztük Botos Veronika szóló brácsás, Polonkai Judit szóló fagottos és Tóth Gábor szóló kürtös zenekari művészt, Erdős Andrea címzetes magántáncost, Radina Dace magántáncost, a Magyar Nemzeti Balettintézet művészeti vezetőjét, Döbörhegyi Diána alt énekkari művészt és Sárkány István díszlettári csoportvezetőt.

Az Opera Corpus sajtódíjat Szerémi Nóra, a Klasszik Rádió szerkesztője, a Nyitány című reggeli programjának egyik műsorvezetője kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában