élő népzene

2020.03.23. 12:15

Megjelent a Hagyományok Háza válogatáslemeze

A hanganyagok a szakmai zsűri által kiválasztott pályázatokból álltak össze.

Szék, 2019. április 20. A húsvéti táncházban a prímás Pali Marci (b), a kontrás Sípos Márton (b) és a bõgõs Lakatos Nélu (b3). Még él a táncház hagyománya Széken, ahol korábban Felszegen, Forrószegen és Csipkeszegen minden jeles napon, többnyire hétvégeken is táncházat szerveztek, mindegyik szegben saját három tagú zenekarral, prímással, kontrással és bõgõssel. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA

Fotó: Oláh Tibor

Megjelent a Hagyományok Háza 2002 óta tartó Táncház-Népzene lemezsorozata következő darabja.

Az eddigi anyagokon számos tehetséget mutattak be, a magyar folklórban kiemelkedő idősebb népzenészek mellett a fiatal muzsikusok is lehetőséget kaptak. A hanganyagok a szakmai zsűri által kiválasztott pályázatokból állnak össze, és kizárólag stílushű, autentikus előadásban megszólaló vokális és hangszeres népzenét mutatnak be – közölte a Hagyományok Háza hétfőn.

A lemezsorozat szerkesztője és zenei rendezője Árendás Péter, a zsűri tagja még Agócs Gergely és Navratil Andrea. Az idei albumon többek között Felső-Tisza-vidéki, Aranyos-vidéki, magyarózdi, vajolai és mezőföldi hangszeres zenét, imregi, rimóci, magyarszováti és gerléni énekeket, somogyi, dél-alföldi és bukovinai citerás dallamokat, valamint dávodi tamburamuzsikát hallhatnak az érdeklődők.

Közreműködik többek között a Fonó, a Dobroda, az Arató, a Pendergő és a Ritka zenekarok, Debreczeni-Kis Helga, Barna Anikó és Légrády Eszter citerások, Manninger Katica, Milus Fruzsina és Vaskó Dorottya énekes.

Borítókép: illusztráció / A húsvéti táncházban a prímás Pali Marci (b), a kontrás Sípos Márton (b) és a bőgős Lakatos Nélu (b3). Még él a táncház hagyománya Széken, ahol korábban Felszegen, Forrószegen és Csipkeszegen minden jeles napon, többnyire hétvégeken is táncházat szerveztek, mindegyik szegben saját három tagú zenekarral, prímással, kontrással és bőgőssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában