Fenntartható jövő

2023.10.13. 15:57

A Dunai Vasműbe látogatott Novák Katalin

A Dunai Vasműbe látogatott Novák Katalin köztársasági elnök pénteken a Fejér vármegyében tett, kétnapos látogatásának második napján, ahol megtekintette a gyár működését és találkozott annak dolgozóival is.

MW

A Dunai Vasműbe látogatott Novák Katalin

Forrás: Novák Katalin Facebook-oldal

A tulajdonos Liberty Steel Group közleményében azt írta, a köztársasági elnököt Sanjeev Gupta, a vállalatcsoport ügyvezető elnöke, Ajay Aggrawal, a csoport európai elnöke és Sandip Biswas, a Liberty Primary Steel & Mining vezérigazgatója fogadta.

Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala

Ajay Aggrawal a találkozó után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, fontos, hogy a munkavállalókkal és a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal együtt tudták megmenteni az acélművet.

Most el tudunk kezdeni a zöld acélon, a fenntartható jövőn dolgozni

– tette hozzá.

Fónagy János, a minisztérium parlamenti államtitkára megjegyezte, a vasmű Magyarország utolsó, teljes vertikumú metallurgiai üzeme, ahol 3500-an dolgoznak, és amely közvetve 15 ezer ember megélhetését biztosítja. A Liberty Steel aktív közreműködésével a dunaújvárosi kohászat fennmaradását biztosítottnak látjuk – tette hozzá.

Kitért arra, hogy 2010-ben 11 százalék felett volt a munkanélküliség, ma 3,7-3,8 százalék, több ezer munkahely megőrzése alapvető kormányzati feladat.

Közölte, betonacélra, hengerelt acélárura minden országnak szüksége van.

Egy ország építőiparának alapanyaggal való ellátása hozzátartozik a szuverenitáshoz. Fontos számunkra a munkakultúra fenntartása, hiszen Magyarországon 180 éve van kohászat, a magyar gazdaságnak pedig az, hogy az alapvető iparágakhoz szükséges kapacitások rendelkezésre álljanak

– húzta alá.

Fábián Gergely, a GFM iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára felidézte: sikerült a Dunaferr válságát felszámolással, majd nyílt értékesítéssel megoldani, és az acélgyártáshoz szükséges eszközöket, épületeket két cégbe tömörítve értékesíteni.

Kiemelte, 

a Dunaferr komoly átalakulás előtt van, zöld acélra áll át, amely alapanyagának jelentős része acélhulladék. Ebből Magyarországon évente egymillió tonna keletkezik, amelyet most exportál az ország.

Kérdésre válaszolva elmondta, több százmillió eurós beruházásra van szükség, amely 18-24 hónap alatt valósulhat meg. A Liberty Steel szeptember 20-án írt alá együttműködési megállapodást egy kínai céggel elektromos kohó szállításáról. A zöld acélt támogatják az európai kormányok, és „uniós források is rendelkezésre állnak” – tette hozzá.

Mészáros Lajos (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője többek között elmondta: 

az európai uniós hatóság rábólintott az adásvételre, és - tudomása szerint - a Liberty Steel hétfőtől gyakorolhatja tulajdonosi jogait.

A cégcsoport közleménye szerint a cégvezetők beszámoltak Novák Katalinnak a vállalat „ambiciózus” dekarbonizációs terveiről is, amelyek az új, elektromos ívkemence termelésbe állításán alapulnak. Úgy fogalmaztak, az üzem a jövőben zöldebb, nyereségesebb és hosszú távon fenntartható lesz.

A GFM július 26-án jelentette be, hogy 

„nyílt és transzparens felszámolási eljárás keretében a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot, így a Dunaferr értékesítése sikerrel zárult”.

A cégcsoport pénteki közleményében azt írta, hogy a Liberty Steel Group a GFG Alliance része, amely Sanjeev Gupta és családja tulajdonában lévő vállalkozások és befektetések globális hálózata, 30 országban mintegy 35 ezer embert foglalkoztat, árbevétele meghaladja a 20 milliárd dollárt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!