Bulvár-celeb

2024.03.01. 22:12

Vigyázat: jön a szaharai por Magyarországra

A szaharai por a következő napokban Magyarországot is eléri.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Maliflower73

A napokban eléri a Kárpát-medencét és Magyarországot is a szaharai por. 

Egy Földközi-tenger felett örvénylő mediterrán ciklon kavarta fel a port Észak-Afrika felett, ezt már éreztük Magyarországon is.

Mezõpeterd, 2018. április 9.
Vöröslõ égbolt a naplementében Mezõpeterd közelében 2018. április 9-én. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint egy nagy méretû ciklon szaharai port szállít térségünk felé, emiatt a hajnali órákban és alkonyat idején az égbolt vörösebb árnyalatú.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A szaharai por eléri Magyarországot is

A java azonban még csak most jön: a szél március első napjaiban felkapja a Szahara homokjának felső rétegét, és szétszórja, ebből pedig mi is kapunk - írja a Bors.

A szaharai por miatt a következőket észlelhetjük: a napfelkelték és a naplementék narancsos árnyalatot kapnak, az égbolt pedig fakóbbá válik.

A szaharai por a csapadék miatt sárrá változik, rátapad az autókra, ez pedig nehezíti a közlekedést is, a látási viszonyok romlanak és a féktávolság is megnő, így érdemes a szokásosnál is óvatosabban vezetni és közlekedni a következő napokban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában