Helyi közélet

2012.11.04. 17:17

Közlekedésbiztonság másképp

Hajdú-Bihar - „Ne a dudát, a fénykürtöt és a gázt nyomjuk, hanem kerüljük el a balesetet”

Hajdú-Bihar - „Ne a dudát, a fénykürtöt és a gázt nyomjuk, hanem kerüljük el a balesetet”

Az Autós Nagykoalíció (ANK) keddi sajtótájékoztatóján dr. Buzási Gábor ügyvéd, közlekedés jogi szakértő, a Vision Zero Egyesület, alapító főtitkára előadásában a közlekedők felelősségéről, a közlekedési jogszabálysértések során felmerülő okokról és a pillanat okozta sokszor évekre, vagy egész életre kiterjedő hatásokról beszélt –adta hírül az ANK.

Inkább kerüljük el!

A szakértő kiemelte a gépjárművek műszaki állapotának megfelelőségét és azt a jogi és morális felelősséget, amit azok viselnek, akik számla nélkül „okosban” javíttatnak. Fontos eleme volt előadásának a preventív vezetés fontosságának hangsúlyozása, hogy aktívan működjünk közre a balesetek elkerülésében, hogy ne az utakon próbáljuk megtorolni mások véletlen, vagy akár szándékos hibáit, mert magunk is áldozattá válhatunk. Ne a dudát, a fénykürtöt és a gázt nyomjuk, hanem kerüljük el a balesetet – hívta fel a figyelmet dr. Buzási Gábor.

Súlyos következmények

– A tettéért mindenkinek felelnie kell! Jogilag és erkölcsileg is, nem beszélve a lelkiismereti körülményekről. Figyelemmel a közlekedési büntetőjog minden tekintetben speciális jellegére, sok esetben nehéz különbséget tenni áldozat és tettes között. Érdemes ezért megismerkedni a közlekedési bűncselekmények rejtelmeivel, az igen bonyolult és súlyos jogkövetkezményekkel, és ezen keresztül rámutatni a közlekedési rendszer és annak elemei - a közlekedési büntetőjog szempontjából - hibás működésére. Érdemes ezen a területen keresztül áttekinteni a közúti közlekedés szabályozottságát, működését, a rendszer nyilvánvaló és könnyen orvosolható hibáit annak érdekében, hogy ne legyenek balesetek, azoknak ne legyenek áldozatai, de jobb sorsra érdemes elkövetői sem – fogalmazott a szakember.

Az Autós Nagykoalíció zászlajára tűzte, hogy tesz a közlekedés biztonságáért és aktívan működik közre abban, hogy mindenki minden nap épségben érjen haza – olvasható a sajtóközleményben. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában