Harminc év kóma után

Akt.:
A magyar labdarúgó-válogatott edzése
A magyar labdarúgó-válogatott edzése - © MTI Fotó: Illyés Tibor
Amikor már csak kevesen hittek benne, egyszerre fölébredt a kómából. Gyenge volt még, mint a harmat, lélegeztetőgép pumpálta belé az oxigént, csövek táplálták, de a tudata visszatért a való életbe. Valamiért 1978 forró nyara ugrott be neki először, ahogy a szomszéd fiúval együtt szurkolt az Argentínában rendezett vébén Törőcsikéknek, akik sajnos három vereséggel tértek haza Dél-Amerikából. Tamás Nándor írása.

Majd a nyolcvankettes spanyolországi világbajnokság sejlett föl előtte, a Mészöly-csapat 10–1-es, kiütéses győzelme El Salvador fölött, amikor Kiss Laci csereként beállva, hét perc alatt vágott egy mesterhármast, ez azóta is rekord, ahogyan a tíz rúgott gól is a világbajnokságok történetében.

Pár nap múlva tönkreverték az argentinok a mieinket, Maradona parádéjával, aztán eszébe jutott, hogy a sírás kerülgette, amikor a belgák a 74. percben egyenlítettek és jött a kiesés, adiós Espana!

Nem csoda, hogy ezután felötlött benne a nyolcvanhatos, mexikói pokol, a szovjetek elleni 0–6-tal Irapuato városa lett az új Mohács. S azóta semmi… Se vb, se Eb, maradt nekünk a szurkolás olaszoknak, angoloknak, németeknek.

Napról napra egyre jobban lett, a felesége olvasnivalót hozott neki, regényeket és persze sportújságokat.

Megdöbbenve látta, hogy a magyar válogatott ott lesz a 2016-os Európa-bajnokságon. Harminc év kóma után.

– Tamás Nándor –
hirdetés