Helyi közélet

2012.10.01. 14:02

Véradás: nyújtsa karját a Napló-székházban

Debrecen - Új időpontban, a hónap első péntekjén, azaz október 5-én várjuk a Napló-székházba a véradókat 12 és 16 óra 30 között.

Debrecen - Új időpontban, a hónap első péntekjén, azaz október 5-én várjuk a Napló-székházba a véradókat 12 és 16 óra 30 között.

Évente 500 ezer önkéntes

„A biztonságos hazai vérellátáshoz évente több mint 430 ezer egység vérre van szükség. Ehhez évente közel fél millió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják beteg embertársaink” – olvasható a Naplós véradásokat már évek óta szervező Vöröskereszt honlapján, ahonnan az is kiderül a szervezet 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében országszerte.

HBN

 

Én is adhatok vért?

  • Véradó lehet mindenki, aki egészséges betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg.
  • Nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie
  • A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe
  • A véradás 30-45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással együtt.
  • Fontos a véradás előtti folyadék fogyasztás mely segít a véradás alkalmával levett plazma pótlásában és, ha megfelelő mennyiségű folyadék van a szervezetben az erek teltebbek, a véna jobban látható, gyorsabb a vérvétel.
  • A vér sejteket, (vörös és fehérvérsejt, vérlemezkék) és plazmát tartalmaz, mely a vér folyékony része.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában