HAON Sziréna

2019.03.27. 13:26

„A szalagkorlát nem gumiból van”

Debrecen - Ingyenes vezetéstechnikai tréninget tartanak motorosoknak.

Debrecen - Ingyenes vezetéstechnikai tréninget tartanak motorosoknak.

Idén tavasszal is felkészítő tréningekkel kívánják segíteni a motorosokat, ezért a megyei rendőr-főkapitányság, a megyei kormányhivatal, „A Közlekedésbiztonságáért Alapítvány”, valamint a Hajdú-Bihari Motorosok Egyesülete közös, ingyenes programsorozattal várja a kétkerekűek szerelmeseit négy hétvégén át.

– A fő cél, hogy visszaszokjanak a motorosok a járműre a téli, kihagyott hónapok után – mondta el Bacsó Attila rendőr alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke a szerdai sajtótájékoztatón. Mint ismertette, a Debreceni Járási Hivatal Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Bartók Béla úti telephelyén március 30-án ügyességi pályán gyakorolhatnak a résztvevők, „csiszolhatják” KRESZ-tudásukat, járműveiket pedig szakemberek vizsgálják át, hogy tanácsot adjanak, mit kell azokon javítani.

Láthatóság

– A telephelyen felállítunk egy vezetéstechnikai pályát, ahol imitáljuk a forgalomban előforduló helyzeteket – tette hozzá Szabó József, „A Közlekedésbiztonságáért Alapítvány” kuratóriumának elnöke. Kifejtette: a motorosnak a közlekedés minden szereplőjéhez igazodnia kell, de ha ütközik, rendszerint „ő húzza a rövidebbet”. A motoros balesetek kétharmadában felelős jogilag a kétkerekű vezetője, viszont ha sérülés történik, az az esetek 90 százalékában érinti őt. Leggyakrabban kicsúszik a pályáról, illetve szilárd tárgynak ütközik, például a szalagkorlátnak, ami „nem gumiból van”, súlyos sérülést tud okozni, még akkor is, ha a motor vezetője alácsúszik. Utóbbi elkerülésére a motorosok képviselői szorgalmazzák, hogy egy alsó, kiegészítő korlátot szereljenek fel a már meglévők alá.

– További probléma a láthatóság kérdése: az autóval való ütközések után az esetek mintegy felében felmerül, hogy a sofőr csak az utolsó pillanatban észlelte a motorost. A tréningjeinken azt is igyekszünk megtanítani az érdeklődőknek, hogyan kerüljék ki a váratlan akadályokat, mit tehetnek, ha már csak 1-2 másodpercük maradt manőverezni – részletezte Szabó József.

Átmozgatják a motorosokat

Pongor Zsolt, a Hajdú-Bihari Motorosok Egyesületének elnöke elmondta: a programsorozatba igyekeznek minél több motorost bevonni, hiszen minden évben van új dolog, amit érdemes megtanulni.

– A soron következő felkészítés lényege, hogy átmozgassa a motorosokat, akik az elmúlt hónapokban autóval vagy busszal közlekedtek; felidézze a finomabb mozdulatokkal történő irányítást, emlékeztetve, hogy a járművük csupán két tenyérnyi felületen érintkezik az aszfalttal – közölte Cseppentő Lajos, „A Közlekedésbiztonságáért Alapítvány” képviselője. Hozzátette: amikor baj van, a motorosok gyakran sajnálják a járművüket és kapaszkodnak bele, holott hirtelen megállásnál, pláne ütközésnél a motor tömege hozáadódva a saját súlyukhoz, nagyon veszélyes helyzetet teremt. Ha szándékosan elcsúsztatnák, hagynák, történjen akármi a géppel és különválnának tőle, elkerülhető lenne sok sérülés. Erre is próbálják trenírozni a program résztvevőit.

Kezdőknek is!

Szabó József hangsúlyozta: a kezdő motorosokat nehéz megnyerni, gyakran szégyellik rutintalanságukat, holott a program elsősorban épp az ő érdekükben jött létre. Bátorított mindenkit, vegyen részt az ingyenes tréningeken.

Határon túli tréning

Április 6-án az Auchan parkolójában rendezendő vezetéstechnikai tréning elsősorban arra fókuszál, hogy a kamionok közelében hogyan közlekedjenek a motorosok. Április 13-án Romániában tartanak felkészítést, április 20-án pedig a Főnix Csarnok parkolójában, a veszélyhelyzeti manőverek, a hirtelen felbukkanó akadályok kikerülésével a középpontban. Május 4-én országos szintű motoros csillagtúrán vehetnek részt az érdeklődők, célállomás a Hungaroring.

Bacsó Attila kitért az április 13-án Nagyváradon tartandó felkészítésre is. Elmondta, a Hajdú-bihari és a Bihor megyei közlekedők közül sokan megjelennek a határ mindkét oldalán, ezért jó ideje létezik balesetmegelőzési együttműködés a romániai társszervekkel. A rendőrség régóta érdeklődik az itteni tavaszi program iránt, melyen romániai motorosok is kedvező tapasztalatokat szereztek. – Most először tartunk a határ túloldalán felkészítést, mi építjük fel ott a pályát, és abban bízunk, mindennek későbbi hozadéka a balesetek számának csökkenése lesz – bizakodott az alezredes.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!