HAON Sziréna

2019.02.17. 10:11

Győződjünk meg róla, hogy nem történt sérülés

Debrecen - Közúti baleset esetén a megállás és meggyőződési kötelezettség elmulasztása, akár a jogosítvány elvesztéséhez vezethet.

Debrecen - Közúti baleset esetén a megállás és meggyőződési kötelezettség elmulasztása, akár a jogosítvány elvesztéséhez vezethet.

Minden járművezető rémálma, hogy olyan forgalmi helyzetbe kerül, amely közúti balesetbe torkollik. Ha bekövetkezett a baj, az első sokkot leküzdve érdemes a lehetőségekhez képest higgadtnak maradni, mert helytelen magatartással még nagyobb bajba sodorhatja magát a közlekedő. Dr. Nagy Levente ügyvéd korábbi munkáiból kifolyólag számos balesetet vizsgált meg hivatalból.

Bárki lehet érintett

– Rendőrként és jogászként is gyakran foglalkoztattak olyan kérdések a közlekedést illetően, amivel egy kis odafigyeléssel sok kellemetlenségtől, problémától megkímélhetjük magunkat. Közlekedési balesetben szinte bárki lehet érintett, legyen szó járművezetőről, gyalogosról. Mindannyian így vagy úgy közlekedünk, előfordulhat, hogy egy pillanatra nem tudunk kellőképpen figyelni, melynek eredménye baleset lehet. Szerencsére ezeknek túlnyomó többsége csupán anyagi kárral jár, és sem könnyen, sem pedig súlyosan nem sérül meg senki. Súlyosság szerint a következő incidens típusokat különböztetjük meg: anyagi káros, könnyű személysérüléses, súlyos személysérüléses és halálos kimenetelű. A jog nyelvén a baleset könnyűnek számít, ha a sérülés gyógyulásának időtartama nem haladja meg a nyolc napot.

A legtöbb járművezető tisztában van azzal, hogy közlekedési baleset esetén mi a teendő: elsőként meg kell állni, majd kiszállni az autóból és meggyőződni arról, hogy történt-e személyi sérülés. Minden esetben célszerű ezt megtenni, akkor is, ha látszólag nem sérülhetett meg senki, és kis erejűnek tűnik az ütközés. Ugyanis a balesettel érintett jármű vezetője önmagában azzal is elkövetheti a cserbenhagyás bűncselekményét, ha nem áll meg ilyenkor, és nem kérdez rá, nem győződik meg a balesetben érintett felektől (vezető, utasok) az esetleges sérülésükre. Cserbenhagyás megállapíthatóságának ugyan feltétele, hogy az ütközésnek olyannak kell lennie, hogy a személyi sérülés reális esélyét magában hordozza, de ennek esetleges jogi illetve szakértői megítélését nem érdemes megkockáztatni kisebb erejű ütközés esetén sem.

Nem érdemes kockáztatni

– Ez a kötelezettség, (cserbenhagyás bűncselekmény megállapíthatósága szempontjából) független attól, hogy balesetben van-e felelősségünk, esetleg abban vétlenek vagyunk, ha a balesetben részes gépjárművezetők vagyunk. Könnyen lehet, hogy a csekély erejű ütközés megítélésünk szerint nem valószínűsíti a sérülést, de ha ennek nem teszünk eleget – megállás és meggyőződési kötelezettség – előfordulhat, hogy egy szimpla anyagi káros baleset esetén cserbenhagyás bűncselekménye miatt eljárás indul, mivel a törvényi tényállás alapján ehhez személyi sérülés sem szükséges – hívja fel a figyelmet Nagy Levente.

Egymás között is

Elmagyarázza, ez könnyen a jogosítvány elvesztéséhez vagy – 7 büntető pont jár a cserbenhagyásért, és amennyiben 2 éven belül kigyűlik 18 pont vissza kell vonni a vezetői engedélyt – meghatározott időtartamú gépjárművezetéstől történő eltiltáshoz vezethet, amennyiben a bíróság ezt büntetésként kiszabja. Mivel anyagi káros baleset esetén a felek egymás között is rendezhetik a felelősség megállapítását, természetesen nem éri meg ezt kockáztatni. Amennyiben nem tudnak a felelősség kérdésében megegyezni vagy a baleset során személyi sérülés történt, akkor rendőri intézkedést kell kérni, de ez már szabálysértési szankciókat is vonhat maga után. A cserbenhagyás elkövetése viszont már mindenképp büntető eljárást von maga után.

– Az anyagi káros balesetért való felelősség legfeljebb szabálysértés lehet. Amiatt is érdemes minden esetben megállni, és meggyőződni, mivel ha valóban történt személyi sérülés, akkor már segítségnyújtás elmulasztása bűncselekmény miatt indulhat büntetőeljárás, ez pedig már súlyosabban büntethető, mint a cserbenhagyás vétsége. Segítségnyújtás elmulasztása bűncselekményt, – a cserbenhagyással ellentétben, melyet kizárólag a balesetben részes járművezetők követhetnek el - viszont akár az utasok (sőt balesettel nem érintett személyek) is elkövethetik, bizonyos feltételek fennállása esetében – figyelmeztet a szakember.

MSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!