HAON Sziréna

2019.02.01. 14:37

Ez egyáltalán nem diszpécserszolgálat

Debrecen - A Tevékenységirányítási Központ munkatársai rendkívül összetett és széles körű munkájukkal segítenek.

Debrecen - A Tevékenységirányítási Központ munkatársai rendkívül összetett és széles körű munkájukkal segítenek.

A rendőrség a korábbi ügyeleti rendszerről a 1312/2011. kormányhatározat értelmében, az ESR 112-es projekt részeként 2013-tól ütemezetten tért át egy modernebb szemléletű, EU-kompatibilis tevékenység-irányítási szisztémára. Ennek központi elemei a tevékenységirányítási központok (TIK) melyek többet között koordinálják, hogy a bajba jutott polgárok a legrövidebb időn belül hatékony segítséget kapjanak.

Szeret segíteni

Megyénkben a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Kossuth utcai épületében kapott helyett a központ. Kollégáival együtt itt dolgozik főügyeletesként Maczi József címzetes rendőr őrnagy is, aki négy esztendeje tagja ennek a szervezetnek.

– Az egész rendőri pályámat az indította el, hogy szerettem segíteni az embereken, és már a kezdetektől nagy volt az igazságérzetem. A Rendőrtiszti Főiskolát 2001. július elsején végeztem el – a Naplóban meg is lett örökítve –, lassan 20 éve szolgálok rendőrként. Nyomozóként kezdtem a Debreceni Rendőrkapitányság gazdaságvédelmi alosztályán, majd a nyomozó alosztályon vagyon elleni ügyekkel foglalkoztam, utána a bevetési osztályra kerültem. A Tevékenységirányítási Központ megalakulásával úgy éreztem, hogy remek lehetőség lenne számomra, ha ott dolgoznék, a már megszerzett szakmai tapasztalataim kamatoztatni tudnám.

Ha nem is azonnal, de egy évvel később már teljesült az elhatározásom, és nem bántam meg”

– idézte fel a kezdeteket az őrnagy.

Szűrés, döntés

A tevékenységirányítási központok a nap 24 órájában működnek. A TIK munkatársai a bejelentéseket a hívásfogadó központoktól (Miskolc és Szombathely) kapják, ahol már eleve szűrik a bejelentéseket, igyekeznek kiszűrni a fals hívásokat, és a valós segítségkéréseket továbbítják a rendőrséghez. A TIK-ekben szolgálatot teljesítők a rendőri egységek irányításáért felelnek, folyamatosan fejlődő informatikai háttérrel támogatva. A bejelentés kezelésekor dönteni kell a helyszínre irányított rendőri egységek számáról, egyéb hatóságok, szakemberek igénybevételéről, és a folyamatban lévő eseményekkel kapcsolatos intézkedéseket is össze kell hangolni. A TIK megyei munkatársai tavaly összesen 49 311 bejelentést kezeltek.

Ismerni a jogszabályi hátteret

– Hajdú-Biharban nyolc rendőrkapitányság és három határrendészeti kirendeltség működik – ismerteti Maczi József. – A tevékenységünket szabályozó norma alapján a megyében történt események kapcsán tájékoztatási, jelentési és együttműködési kötelezettségünk van. Egy átlagos napon felveszem a kapcsolatot a szolgálatparancsnok kollégákkal, egyeztetjük a rendelkezésre álló eszközöket és humán erőforrást, a napi feladatokat, a folyamatban lévő eseményeket, és minden olyan információt, ami a szolgálatellátással kapcsolatos. A bejelentéseket közvetlenül az ügyeletes kollégák kezelik, főügyeletesként szakmai instrukciókkal segítem, koordinálom a munkájukat.

Hónap elején, amikor jobban költekeznek az emberek, jellemzően több hívást fogad a központ, napközben délutántól szaporodnak meg a bejelentések, de a péntek és szombat éjszaka a legmozgalmasabb. Ünnepek idején csendesebb az ország, ez alól kivétel a szilveszter és az augusztus 20. éjszaka, akkor egy fél pillanatra sincs megállás. Az időjárás is nagymértékben befolyásolja a hívások gyakoriságát: ha hideg van, esik az eső, kevesebb a bejelentés, ellenben nyáron, ha jó idő van, többen vannak az utcán, ami magával hozza a megnövekedett forgalmat is.

Itt az ügyeleten a legjobb tudásunk szerint segítünk minden hozzánk fordulónak”

– hívja fel a figyelmet a főügyeletes. – A TIK-es beosztás nem egyszerű diszpécserszolgálat, hanem nagy felelősséggel jár. Ehhez a munkához elengedhetetlen a magas szintű szakmai felkészültség, a türelem, a tolerancia, a jó szervezőkészség, a jogszabályi háttér ismerete, és a gyakorlati tapasztalat is sokat számít. Az ügyeletre nem kerülhet zöldfülű, az ügyeletesek leginkább járőri, a tisztek bűnügyi szakterületen szerzett tapasztalatokkal rendelkeznek, és végigjárták a szakmai ranglétrát. Itt elengedhetetlen a rendészeti – közrendvédelmi, közlekedési, igazgatásrendészeti – és a bűnügyi szabályzók ismerete. Nem mindegy, hogyan reagál az ügyeletes a bejelentéskor, mert már ebben a fázisban eldőlhet, lesz-e esélye a helyszínre érkező rendőröknek elfogni a keresett személyt. Amennyiben folyamatban lévő eseményről van szó, úgy a protokoll alapján a bejelentőt átkapcsolják az ügyeleteshez, így az ügyeletes irányított kérdésekkel a legfontosabb információkkal tudja a helyszínre irányított egységet segíteni az eredményes rendőri intézkedésben.

Szerteágazó

Az ügyelet az intézkedések többségénél járőrt küld a helyszínre, ha bűnügyi esetről van szó, akkor bűnügyi egységet is. A helyszínre érkezést követően a beérkező jelentések alapján hozunk döntéseket, esetleges további rendőri egységek helyszínre irányításáról, forgalomkorlátozásról, terelésről. Szorosan együttműködünk a – helyileg egy légtérben lévő – katasztrófavédelmi ügyelettel és a mentésirányítással. A segélyhívási rendszer alkalmas arra, hogy amennyiben szükséges, konferenciahívásként a készenléti szervekhez egyszerre adja át a hívást, így a mentő, tűzoltó és rendőr egyszerre tud az adott helyszínre indulni.

– Az ügyeleti tevékenység komplex feladat, hiszen a hívásfogadó, az ügyeletes, a járőr, a szolgálatparancsnok, a nyomozó, a baleseti vagy bűnügyi helyszínelő és gyakran egyéb közreműködők együttes munkáját igényli – hangsúlyozta a címzetes őrnagy.

MSZ


A TIK feladatai

  • A központ elsődleges feladata a tudomására jutott bejelentések jogszerű, szakszerű kezelése, a szolgálati feladatot ellátó állomány irányítása és munkájának összehangolása, továbbá a jogszabályokból, közjogi szervezetszabályozó eszközökből, egyéb jogi eszközökből, valamint vezetői utasításokból adódó jelentési, tájékoztatási és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése.
  • A megyei rendőr-főkapitányságok működésének, irányításának, továbbá a rendőri munka folyamatosságának biztosítása, a rendőrség feladatkörébe tartozó eseményekkel összefüggő intézkedések megtétele, értesítési feladatok végrehajtása.
  • A társszervekkel történő kapcsolattartás, intézkedést igénylő események folyamán a tevékenység koordinálása, a feladatellátáshoz szükséges jogszabályi felhatalmazáson alapuló adatok átadása és átvétele, az együttműködési megállapodásokból adódó kötelezettségek teljesítése.

  • [related-post post_id="3991698"]

    [related-post post_id="3755113"]

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!