HAON Sziréna

2018.07.05. 16:31

Baleset, tűz, esőzés, árvíz, szélvihar

Debrecen - Összefognak az országhatár két oldalán lévő két megye katasztrófavédelmi szakemberei.

Debrecen - Összefognak az országhatár két oldalán lévő két megye katasztrófavédelmi szakemberei.

Közösen több mint 1,2 millió eurót nyert a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Bihor megyei „SARTISS- Különleges helyzetek esetén segítséget nyújtó egyesület” egy pályázaton. Ehhez közös koncepciót kellett kidolgozni arról, hogy a határ mentén szolgáló tűzoltók miként tegyék meg a megelőzést célzó intézkedéseket, valamint arról, hogy mi kell ahhoz, hogy a káreseteket hatékonyabban tudják felszámolni. A megyék képviselői összeállították a mindkét felet érintő kockázati tényezőket, valamint megkezdték a közös cselekvési tervek kidolgozását. A projektben a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a hajdúszoboszlói bázisán egy oktató- és kiképzőépületet épít fel. A román társszerv a képzésekhez használatos tűz- és vegyi szimulációs konténerek beszerzését tűzte ki célul.

Hajdúszoboszlón lesz

– A két megye katasztrófavédelmi szervezetének kapcsolata több évtizedes múltra tekint vissza, a határon átnyúló együttműködések során, több határ menti tűz oltásában és különböző balesetek során működtünk már együtt. Ez a program a két megye katasztrófavédelmének javítását, azok együttműködését szolgálja. Fő célunk, hogy a hajdúszoboszlói kiképzőbázison létrehozzunk egy olyan központot, ahol a két határ menti megye hivatásos és önkéntes tűzoltói, valamint a katasztrófák elleni védekezésben érintett szervezetek felkészülnek a különböző katasztrófahelyzetek szakszerű felszámolására – ismertette a csütörtöki projektindító sajtótájékoztatón Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy leggyakrabban a szélsőséges időjárási jelenségek, az aszályok, heves esőzések, illetve a szélviharok teszik szükségessé a szorosabb együttműködést, mivel az extrém időjárási jelenségek egyre több és komplexebb feladatokat adnak a katasztrófák kezelésén dolgozók számára. Ezek mellett az elmúlt években néhány, Hajdú-Bihar megyében bekövetkezett közúti baleset is indokolta az együttes munkát. Kiemelt feladat még a határ menti és a határon átnyúló tűzesetek, valamint a szabadterületeken bekövetkező nagy kiterjedésű vegetációs tüzek megelőzése és felszámolása.

– A projekt nem titkolt célja, hogy a két megyében fellelhető veszélyforrásokat felderítsük, és azok elhárítására olyan eljárási rendeket dolgozzunk ki, amelyek biztosítják, hogy a szükséges tűzoltóeszközök és -állomány a lehető leggyorsabban kiérkezzen, és a legszakszerűbb beavatkozást végezze el.

Szeretnénk a tapasztalatokat egységesíteni, és olyan közös oktatási tematikákat kidolgozni, amely hatékonyabbá teszi mindkét fél munkáját.”

A hajdúszoboszlói bázison szeretnénk egy oktatói kabinetet kialakítani, valamint egy 30 fős oktatói szállást biztosítani annak érdekében, hogy többnapos programokat is vége tudjunk hajtani. Természetesen ez az oktatási lehetőség a többi megye szervezetei számára is elérhető lesz – hívta fel a figyelmet a dandártábornok.

Ha letelik a két év…

A projekt 2018. áprilisában indult és várhatóan 2020. márciusáig tart. De a közös munka nem ér véget ekkor, hiszen mint minden európai uniós projektnél itt is van egy öt éves fenntartási kötelezettség, ami azt jelenti, hogy a vállat indikátorok fenntartásáról, biztosításáról a projekt lezárulását követő öt évben még be kell számolni. Az elnyert támogatás megoszlik a két fél között, a magyar fél nagyjából 550 ezer eurót használhat fel, amelyből 15 százalék állami támogatás, 85 százalék pedig uniós alapból kerül finanszírozásra.

- Molnár Szilárd -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!