HAON Sziréna

2018.05.25. 13:16

Nem fizették be a cukor áfáját, börtönbüntetés az ára

Debrecen - Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, közokirathamisítás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a három vádlottat, akik 2011 és 2013 között az Európai Közösségen belül beszerzett cukrot áfa nélkül hozták forgalomba Magyarországon.

Debrecen - Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, közokirathamisítás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a három vádlottat, akik 2011 és 2013 között az Európai Közösségen belül beszerzett cukrot áfa nélkül hozták forgalomba Magyarországon.

Az elsőrendű vádlott 3 év börtönbüntetést, a másodrendű 2 év 4 hónap, a harmadrendű 2 év börtönbüntetést kapott, és 2-3 évig a közügyeket sem gyakorolhatják. Az ügy további négy vádlottját közérdekű munkára ítélte, megrovásban részesítette, illetve egy év próbára bocsátotta a bíróság. A törvényszék az elsőrendű vádlott, K.K. vagyonára 150 millió forint vagyonelkobzást rendelt el, illetve kötelezte a vádlottakat 4,6 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint a vádlottak 2011 és 2013 között a cukrot nettó áron, főként Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból vásárolták fel, majd Magyarországon kis árréssel, az áfa beépítése nélkül értékesítették. Az ügyletekhez több olyan gazdasági társaságot használtak fel, melyek a vádlottak befolyása, vagy irányítása alatt álltak.

A cukor továbbértékesítése több láncolaton keresztül történt. Az igazi termékmozgás nem esett egybe a kiállított bizonylatokkal, a vádlottak hamis bizonylatokat állítottak ki. A cukor az okmányokon feltüntetett úttól eltérően jutott el olyan raktárakig, amelyeket a vádlottakhoz köthető vállalkozások üzemeltettek. Ezekből aztán a cukor kiskereskedőkhöz került. A tényleges, első magyarországi beszerző a cukor eladása után az általános forgalmi adót nem fizette meg.

A vádlottak között rendszeres volt a kommunikáció, így például egyeztették a színlelt áru- és pénzforgalmat, megtervezték és végrehajtották a banki átutalásokat és a készpénzfelvételt, illetve felügyelték a cukor eladása során felmerülő feladatokat. Mindehhez több külföldi székhelyű gazdasági társaságot is felhasználtak, leginkább a negyedrendű vádlott által képviselt szlovákiai bejegyzésű cégeket. A számlázási láncolat kiépítésével a vádlottak adóelőnyhöz jutottak. 2011-12-ben a D. Kft. – melynek termékbeszerzéseit és értékesítéseit az elsőrendű vádlott végezte -, áfa adónemben összesen csaknem 252 millió forint vagyoni kárt okozott a költségvetésnek. A cég számára három másik vállalkozás állított ki számlákat, melyek mögött nem volt valós gazdasági esemény. Egy másik társaság, a D.F. Kft. két év alatt 118,5 millió forint áfát igényelt vissza jogtalanul. A hajdúszoboszlói K. Kft. könyvelésében nagy összegű külföldi értékesítést szerepeltetett, így áfa visszaigénylő helyzetbe került. Az F. s.r.o. részére történt értékesítések azonban nem voltak valósak, csak az volt vele a cél, hogy elkerüljék az adófizetést. Az áru nem került ki külföldre, hanem más társaságok közbeiktatásával belföldön talált gazdára. A közösségen belüli adómentes értékesítés miatt a K. Kft. 140 milliós vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosítást kért, egy vádlott védője 3 nap gondolkodási időt jelentett be, a többiek felmentésért fellebbeztek. A bíróság döntött arról is, hogy megszünteti az elsőrendű vádlottra vonatkozó lakhelyelhagyási tilalmat.

- Debreceni Törvényszék -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!