HAON Sziréna

2018.04.16. 08:45

A hatóság sosem jelentkezik chaten

Debrecen - Csak a legkevesebb adatot, információt adjuk meg magunkról!

Debrecen - Csak a legkevesebb adatot, információt adjuk meg magunkról!

Az internethasználat veszélyeiről tartottak előadást a Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai április 9-én általános iskolásoknak.

A rendőrség a prevenciós tevékenysége során kiemelt figyelmet fordít az internet veszélyeiről történő tájékoztatásra, valamint az online technológiák tudatosabb és biztonságosabb használatának elősegítésére is.

A barangolás se veszélytelen

A Csapókerti Általános Iskola Hajdúsámsoni Tagintézményében a szakemberek filmvetítéssel egybekötött előadással hívták fel a diákok figyelmét az interneten történő barangolás, a közösségi oldalakon történő ismerkedés és a chatelés során jelentkező veszélyekre.

Az előadáson Bereczki Dóra rendőr főtörzsőrmester bűnmegelőzési előadó és Füzesi József rendőr főtörzsőrmester, hajdúsámsoni körzeti megbízott ismertették azokat a jogsértéseket, amelyek a felelőtlen internethasználat során bekövetkezhetnek. Elmondták a diákoknak azt is, hogy mit kell tenniük ahhoz, hogy ne váljanak ilyen bűncselekmények áldozataivá. Ilyen az, hogy a számítógépet, amin bejelentkeztek, soha ne hagyják magára, mert bárki a nevükben beléphet a weboldalakra, és megszerezheti személyes adataikat! Bármelyik internetes oldal esetén a lehetőleg legkevesebb adatot, információt adják meg magukról, s inkább csak keresztnevet vagy becenevet használjanak!

Csak az általuk személyesen, jól ismert embereknek meséljenek a családjukról, ismerőseikről!

Kihívó képeket ne használjanak, és ne is küldjenek se magukról, se az ismerőseikről! Internetes vásárláskor a magukat ingyen kínáló szolgáltatásokkal is legyenek óvatosak: a bankkártyaszám megadása és a szolgáltatás nyomán kémprogram, vírus települhet!

Ismeretlenekkel inkább ne

Csak azokat a tartalmakat töltsék le, amiket nem tilos, mert az illegális tartalom letöltését a törvény bünteti! Soha ne jelöljék be a jelszó megjegyzését!

Az elérhetőségüket soha ne adják meg idegennek! Személyes kérdésekre lehetőleg soha ne válaszoljanak! Találkozót, randit csak akkor egyeztessenek, ha felnőtt tud róla, és el tudja kísérni!

A rendőrök arra is figyelmeztetnek, hogy soha ne engedjék, hogy zsaroljanak! Ha esetleg gyanússá válik, hogy nem az ismerősükkel beszélnek, mindenképpen győződjenek meg, hogy valóban ő–e az! Ha valaki az ismerősükre hivatkozva hív meg buliba, randira, mindenképpen győződjenek meg annak valódiságáról!

És végül: a hivatalos szervek soha nem keresnek chaten!

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!