HAON Sziréna

2018.03.28. 08:22

Álkéményseprők járnak Hajdú-Biharban

Hajdú-Bihar - Lakossági füstelvezető-takarítást kizárólag a katasztrófavédelem szakemberei végeznek megyénkben.

Hajdú-Bihar - Lakossági füstelvezető-takarítást kizárólag a katasztrófavédelem szakemberei végeznek megyénkben.

Információink szerint önmagukat kéményseprőnek kiadó csalók bukkantak fel az utóbbi hetekben Hajdú-Bihar több településén, így Hajdúnánáson, Hajdúböszörményben és Püspökladányban is.

Az álkéményseprők házakhoz, lakásokba becsengetve – a katasztrófavédelemre hivatkozva – azt ajánlják, hogy kitisztítják a kéményt, a kályhát, sőt szén-monoxid-érzékelőt is igyekeznek eladni. Csakhogy nincs garancia a szakszerű munkavégzésre, és számlát sem adnak. A katasztrófavédelem megyei igazgatóságán tudnak erről, ők is kaptak ilyen jelzéseket.

Embléma és igazolvány

Lapunk kérdésére arra hívták fel a figyelmet, hogy lakossági kéményseprő-ipari szolgáltatást a megyében kizárólag a katasztrófavédelem kéményseprői végeznek.

Ők a szervezet nevét viselő munkaruhában dolgoznak, és magukat fényképes igazolvánnyal tudják igazolni. Fontos tudni azt is, hogy a társasházak kéményeit úgynevezett sormunka keretében, ingyenesen ellenőrzik és tisztítják. Az egylakásos ingatlanokban igénybejelentés nyomán végzik el ezt a munkát.

Amennyiben a kéményseprők hibát észlelnek, felhívják a tulajdonos, illetve az ingatlan használójának a figyelmét arra, hogy a hibát meg kell szüntetni, a szükséges szakembert pedig az ingatlan lakójának kell kihívnia.

Szakboltban kaphatók

A katasztrófavédelem kéményseprői nem kezelnek készpénzt, és semmiféle terméket nem árusítanak. Ezeket az eszközöket szakboltokban lehet megvásárolni, ahol garanciát is adnak a termékekre – tették hozzá.

Öt cég érdekelt

Az irodaházakat, telephelyként, székhelyként használt ingatlanokat Hajdú-Biharban az Abakémény Kft., a Kéményseprőipari Kft., a Magyar Kéményseprő Ipari Szolgáltató Kft., az Országos Kémény Ellenőrző Szolgáltató Kft., valamint a Zemplén – Idegenforgalmi Szálloda és Vendéglátó Kft. ellenőrzi.

Így kell legálisan intézni

Aki kéménysepréssel kapcsolatos ügyet szeretne intézni elektronikus úton, e-mailben a [email protected] címre küldheti levelét. Hagyományos postai úton a BM OKF GEK részére (1903 Budapest, Pf.: 314.) címezze meg a borítékot.

Telefonon a 1818-as ingyenesen hívható központi telefonszámon lehet érdeklődni. Személyes ügyintézésre Debrecenben, a Tímár utca 13–15. szám alatt van lehetőség.

- Orosz Csaba -


[related-post post_id="3723326"]

[related-post post_id="3721368"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!