HAON Sziréna

2018.01.26. 11:04

Bűncselekmény, avagy diákcsíny: hol a határ?

Debrecen - A fiatalok tanácsokat kaptak ahhoz, mire figyeljenek, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozataivá.

Debrecen - A fiatalok tanácsokat kaptak ahhoz, mire figyeljenek, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozataivá.

A városi rendőrkapitányság bűnmegelőzési munkatársai tartottak interaktív előadást hétfő délelőtt a Szoboszlói Úti Általános Iskola 5.a osztályos tanulóinak. A rendőrség célja az előadás címével („Diákcsíny vagy bűncselekmény”), és tartalmával is az volt, hogy a fiatalok legyenek tisztában azzal, egy elsőre viccesnek tűnő cselekedetük könnyen súlyos, akár jogi következményeket is vonhat maga után. Bereczki Dóra rendőr főtörzsőrmester, és Bara Pál rendőr zászlós a foglalkozás során felhívta az iskolások figyelmét a korosztályuk által leggyakrabban elkövetett bűncselekményekre, a fiatalkorúak bűnözésének okaira, az elkövetővé válás következményeire, valamint a büntetésekre és intézkedésekre.

Továbbá ismertették azokat a jogsértéseket, amelyek a felelőtlen internethasználat során bekövetkezhetnek, illetve hasznos tanácsokkal szolgáltak a diákoknak arra vonatkozóan: mit kell tenniük ahhoz, hogy ne váljanak bűncselekmények áldozataivá.

Alapfogalmakat is tisztáznak

Kollégámmal évek óta tartunk prevenciós előadásokat, de nemcsak a fiatalok, hanem a felnőttek körében is, hiszen például az idős emberek is fokozottan ki vannak téve a bűncselekmények veszélyeinek."

– Minden félévben megkeressük a tan­intézményeket, a foglalkozások előtt minden esetben egyeztetünk az iskolával az időpontról, és arról, van-e valamilyen kimondott probléma az osztályban vagy az intézményben. Ha igen, akkor ennek megbeszélésére fordítunk figyelmet, illetve alapfogalmakat is tisztázunk a diákokkal. Tudniillik, ezek a gyerekek koruknál fogva még nincsenek tudatában annak, hogy például mit jelent a szabálysértés. A fiatalokra leselkedő legnagyobb veszélyek közé tartozik az iskolai erőszak, valamint a zaklatás. Mindkét esetben jellemzően egy iskolatárs okoz testi vagy lelki sérülést az áldozatnak. Természetesen az iskolák tanáraival, vezetőivel is konzultálunk, hiszen helyben ők azok, akik sokat tudnak tenni a diákcsínyek vagy túlkapások megakadályozásáért – mondta el Bereczki Dóra főtörzsőrmester.

Tudatosan beépítik

A Szoboszlói Úti Általános Iskola már hosszú évek óta működik együtt a rendőrséggel – mondta el érdeklődésünkre Pakurár Miklósné, az intézmény igazgatója.

Minden ilyen megkeresést örömmel veszünk, mert azt szeretnénk, a diákjaink tisztában legyenek azzal, hogy ha nem figyelnek, akár bűncselekmény áldozatává is válhatnak."

– A nevelési programunkba tudatosan beépítjük a bűnmegelőzést, hiszen nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél korábban beszéljünk a jelenségről. A számítástechnika és a mobiltechnológia fejlődésével egyre nagyobb veszély az internethasználat is. Ebben a tanévben már az összes felső tagozatos osztályunk vett részt ezzel kapcsolatban bűnmegelőzési előadáson. A gyerekek szerencsére nagyon aktívak, kérdésekkel készülnek az elhangzottakhoz. Ez annak visszajelzése és megerősítése számunkra, hogy ezekre a tájékoztató programokra nagy szükség van.

A rendőrségnek számos bűnmegelőzési programja van, amelyek akár több évtizedes múltra nyúlnak vissza.

Ezeken a programokon tavaly csak a debreceni rend­őrkapitányság illetékességi területén belül – Debrecen, Hajdúsámson – több, mint 3 ezer diák vett részt, de a rend­őrség munkatársai emellett eljutottak egyházi intézményekbe, idősek otthonába is.

A családban kezdődik

– A foglalkozásokon a száraz tények, statisztikák helyett a gyakorlatiasságra helyezzük a hangsúlyt: filmeket vetítünk, játékos bűnügyi technikai bemutatókat tartunk, de a gyerekek számára lehetőség van kipróbálni a „karperecet”, vagy éppen megörökíteni a saját ujjlenyomatukat is. Szerencsére a visszajelzések alapján ezek a programok hasznosak, például volt olyan iskola, ahol az előadás után megszűnt a bűnözés – ismertette Bara Pál, aki kiemelte, nagy veszélyforrást jelenthet, amikor otthon nem hallgatják meg a gyerekeket. – A bűnmegelőzés a családban kezdődik. Ha egy fiatal a szüleitől nem tud segítséget kérni, olyankor a barátaihoz, vagy az okostelefonján keresztül az internethez fordul. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy a kérdéseire keresett válaszok nem hogy hasznosak, hanem egyenesen károsak lesznek számára, vagy éppen rossz társaságba keveredik a naivsága, tudatlansága okán – figyelmeztet a bűnmegelőzési szakember.

HBN–MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!