HAON Sziréna

2016.06.16. 09:59

Elszakadt az akrobata „pókfonala”, egy év után találták meg a szajrét

Debrecen - Már a tavaly júliusi bejelentéskor is százmilliós zsákmányt őriztek a tájékoztatón a kommandósok, amikor a rendőrség beszámolt az azóta Pókemberként elhíresült V. Károly sorozatbetörő elfogásáról. Ám az egykori lovas akrobata férfi bűnlajst­roma azóta jelentősen bővült, derült ki szerdán a városi kapitányságon.

Debrecen - Már a tavaly júliusi bejelentéskor is százmilliós zsákmányt őriztek a tájékoztatón a kommandósok, amikor a rendőrség beszámolt az azóta Pókemberként elhíresült V. Károly sorozatbetörő elfogásáról. Ám az egykori lovas akrobata férfi bűnlajst­roma azóta jelentősen bővült, derült ki szerdán a városi kapitányságon.

Három hosszú asztalon sorjáztak a gondosan becsomagolt, lajstromba vett ékszerek, órák és a készpénz a rendőrkapitányságon, a sajtó egyik munkatársa találóan meg is jegyezte: mint egy zálogházban. Az állig felfegyverzett rendőrök által őrzött zsákmány annak a V. Károly sorozatbetörőnek az ingatlanjaiból került elő, akit – mint arról korábban beszámoltunk – tavaly június 13-án értek tetten a Németh László utcában.

Eddig 256 millió forintnyi a felderített lopási kár." Illés Zoltán

Akrobatikus ügyességgel

A mintegy 200 milliós zsákmány bemutatása közben tartott sajtótájékoztatón dr. Uzonyi Attila ezredes, városi kapitány elmondta, a nyomozás az ecseri férfi ellen nem fejeződött be azzal, hogy igyekeztek rábizonyítani a tetteit, hanem kiterjedt az esetlegesen még fellelhető zsákmányra is. Az elmúlt hetekben több házkutatást is tartottak, ami rendkívüli eredménnyel járt. Erről Illés Zoltán százados, megbízott bűnügyi osztályvezető számolt be emlékeztetve arra, hogy a Vezér utcai lakótelepről 2014. márciusa és 2015. júniusa között több lakásbetörést jelentettek a károsultak.

Hamar összeállt a kép, hogy egy rendkívüli ügyességű, utazó elkövetőt kell keresniük, aki kimondottan ékszerekre, órákra és készpénzre specializálta magát. A riasztó infracsapdáját is akrobatikus ügyességgel kikerülő, szinte lehetetlen módon a lakásokba bejutó férfi végül rajtavesztett, tavaly június 13-án tetten érték, amint betörő szerszámokkal éppen egy helyszínről távozik. Akkor 15 rendbeli betöréses lopást sikerült rábizonyítani az igencsak jó módban élő férfira. Ám az azóta eltelt időben sem tétlenkedtek a rendőrök, és most már 51, az ország különböző városaiban, így Szegeden, Szentesen, Győrben, Szolnokon és Kecskeméten elkövetett esetet sikerült felderíteniük. Ezeket az elkövetési módszerei miatt Pókembernek is becézett 48 éves férfi beismerte, de valószínűleg így sem teljes a bűnlajstroma.​

Árulkodó jelek

Mivel a jelentős értékre elkövetett betöréses lopással gyanúsított és előzetes letartóztatásban lévő V. Károly családja azóta sem változtatott nagyvonalú életvitelén, a nyomozók feltételezték, hogy az egy évvel ezelőtt tartott házkutatások során nem találtak meg mindent. Más körülmények is erre utaltak, ezért június elején újabb összehangolt házkutatást végeztek az egykori lovas akrobata ecseri, csömöri és budapesti ingatlanjaiban, köztük egy lovardában is, hiszen a férfi lovakat is tartott. Mint arról Nagy István, a betörési alosztály vezetője beszámolt, a debreceni nyomozók mellett a bűnügyi szakértői és kutatóintézet munkatársai is részt vettek a 12 órán át tartó alapos vizsgálatban, amihez talajradart, valamint fémkeresőt is használtak.

A különböző rejtekhelyekről értékes karórák, valamint ékszerek kerültek elő, melyeket egy éve még nem találtak meg, V. Károly feleségének a ruházatába rejtve pedig 45 ezer 500 euró volt. Ezek után természetesen felmerült a gyanú, hogy az asszony és két lánya, a 24 éves V. Alexandra, illetve a 27 éves V. Barbara segített a lopott értéktárgyak elrejtésében és értékesítésében. Őket különösen nagy értékre elkövetett orgazdaság bűntett gyanúja miatt hallgatták ki, de szabadlábon védekezhetnek.

Keresik a sértetteket

A magyar kriminalisztikában is páratlan elkövetővel (egy szemtanú arról számolt be, hogy a férfi a kerítéslécek tetején egyensúlyozva menekült el a helyszínről) összefüggésbe hozható további bűncselekményeket a rendőrség vizsgálja. Igyekszik felkutatni a még nem ismert sértetteket, és tart a lefoglalt értéktárgyak kategorizálása –hangzott el a tájékoztatón.

- HBN–ÉP -


Mindenét zároltatnák

A vagyonbiztosítás és a sértettek kárának megtérülése érdekében a nyomozók egy családi házat, egy lovardát, hat lovat – köztük egy versenylovat –, két Audi típusú személygépkocsit, egy lószállítót, továbbá egyéb ingóságokat foglaltak le. Egyúttal kezdeményezték a bíróságnál a felsoroltak zár alá vételének az elrendelését.

Ezeken felül több mint 1200 értékes órát és arany ékszert, valamint több millió forint értékű eurót foglaltak le, melyeknek az eddigi kategorizálása már egy hetet vett igénybe – mondta el Nagy István és Illés Zoltán.


A sértettek kárának megtérülése érdekében újabb házkutatásokat tartottak egy sorozatbetörőhöz köthető ingatlanokban a debreceni nyomozók. Korábban már közel 100 millió forint értékű arany ékszert és készpénzt lefoglaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!