haon-sportoldal

2008.10.03. 12:55

Elnézett negyeddöntő a paralimpián

<p>Debrecen – Ötödik helyen végzett a pekingi paralimpián a debreceni Berecki Dezső. Az asztaliteniszező fiatalember harmadik paralimpiáján vett részt Pekingben, s akár még előkelőbb helyen is végezhetett volna.&#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/elnezett-negyeddonto-a-paralimpian/cn/haon-news-hbn_01-20081003-122825"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>A magyar paralimpiai csapat dobogós helyezései </B></A>[.pdf - 24KB]</p>

Harminc induló vághatott neki a megmérettetésnek Dezső kategóriájában, a versenyzőket a világranglista-helyezések alapján hívták meg a viadalra. Tíz hármas csoportot alakítottak ki; mindegyikből csupán a legjobban szereplő léphetett tovább.

Szenzációs továbbjutás

– A második csoportba kerültem. Az ellenfelem egy nigériai és egy cseh játékos volt. Az előbbi Sydneyben, nyolc évvel ezelőtt megnyerte a kilences kategóriát, azóta viszont nem láttuk.

A cseh két éve világbajnok lett, Sydneyben pedig a tízes kategóriában diadalmaskodott – tudtuk meg Dezsőtől. (A kilences és tízes kategóriát azóta összevonták.) – A nigériaitól 3–1-re kikaptam, bár jól ment a játék. Ilyen hangulatban még nem játszottam, telt ház volt az arénaszerű csarnokban.

A cseh megverte az afrikait, az utolsó mérkőzésen a cseh ellen nyernem kellett. Sikerült, 3–1 arányban, így körbeverés alakult ki. Ekkor a pontokat számolják: nekem hárommal több volt. Pedig ilyenkor nem nekem szokott szerencsém lenni – tette hozzá.

Dezső az erős csoportból kiemeltként jutott a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben holland ellenfelet kapott – verhető lett volna – jegyezte meg róla. Azonban Dezsőt rosszul tájékoztatták a mérkőzés időpontjáról – a csapat egyik kísérője elnézte –, azt mondták neki, másnap játszik, s este, mikor egy csapattársa meccsét ment vissza megnézni, derült ki, hogy nemsokára neki is asztalhoz kell lépnie.

Visszasietett az olimpiai faluba a felszereléséért – ráadásul esett is –, majd taxival jutott a verseny helyszínére. Így is meglehetősen későn, tizenöt-húsz perccel az összecsapás kezdete előtt, vizesen érkezett meg. A találkozót – ilyen előzmények után nem meglepő módon – elveszítette.

– Életem egyik legnagyobb lehetősége volt. Az első két helyen kínaiak végeztek, de a bronzmeccset azzal a svéddel játszhattam volna, akit a legutóbbi két alkalommal megvertem.

Már a csoportból való továbbjutásom is szenzáció volt – mondta a sportoló. A szövetségben vizsgálat kezdődött az ügyben – az elveszített esélyt sajnos ez már nem hozhatja vissza.
– A csapatverseny három nap múlva kezdődött. Bár igyekeztem, de még nem voltam fejben teljesen ott. A négy közé jutásért a franciákkal játszottunk, 3–1-re kikaptunk, így ott is ötödikek lettünk.

Folytatás Londonban?

Dezső a hazaérkezést követő napokban jobbára papírmunkával volt elfoglalva. – Most már elkezdek edzegetni, januártól pedig rendesen ráállunk.
Jövő nyáron Európa-bajnokság, 2010-ben Dél-Koreában
rendeznek világbajnokságot, 2012-ben pedig Londonban lesz az újabb paralimpia (amelyre a kvalifikációs versenyeket is meg kell vívni). – Minden évre jut valami – mosolygott Dezső.

Tökéletes volt a kínai szervezés

Telt ház előtt zajlottak a versenyek – tudtuk meg Berecki Dezsőtől. – A megnyitó nagyon szép volt, 90 ezer ember fogadott minket tapsolva. Egyébként rengeteg segítő dolgozott a csapatok körül, mindent gyorsan elintéztek, és nem hibáztak. Tökéletes volt a szervezés.
Három nap jutott városnézésre, Dezső járt a Tiltott Városban, a sétálóutcában, a botanikus kertben és a Nagy Falnál.
– Ahhoz képest, hogy 14 millióan élnek Pekingben, alig lehetett embert látni. Kérdésemre azt válaszolták a kísérőink, hogy dolgoznak, a munkaidő letelte után pedig hazamennek. Sok a modern épület, de jártunk olyan külső, lerobbant kerületben is, ahol taxi sem jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!