haon-sportoldal

2008.06.03. 16:11

Nem szentek, nem bűnözők

<p>Debrecen - A szombati DVSC-Teva–Újpest bajnoki labdarúgó mérkőzés előtt, 15 perces csenddel tüntettek a debreceni szurkolók a rendőri brutalitás ellen. Az okokat keresve szólaltattuk meg Pethe Tamást, a Loki Szurkolók Egyesületének egyik alelnökét.<BR /><BR /></p>

– Szeretném, ha végre tisztán látna a közvélemény abban a kérdésben, hogy nem azt próbáljuk bizonyítani, hogy a szurkolók szentek, a rendőrök pedig mind bűnözők, hanem azt, hogy a szurkolókat is érik indokolatlan támadások, és azzal is tisztában vagyunk, hogy a rendőrség soraiban is sok tisztességes rendőr van, akiknek munkáját beárnyékolja néhány társuk viselkedése.

Lássuk, mi történt múl szerdán: az út során semmi érdemleges nem történt, ahogy – leszámítva a 7 gólt – a stadionban sem.

A hazafelé tartó vonaton – a szolnoki megálló előtti nyílt pályán – felhívott az alelnök társam, hogy megverték a rendőrök, és azonnal menjek az utolsó kocsiba, hogy segítsek tisztázni a helyzetet és megfékezni az indulatokat.

Elmondása szerint az utolsó kocsiban – a felében szurkolók, a másik felében kb. 20-25 rendőr foglalt helyet – megszűnt a világítás.

Ő bement a rendőrök között helyet foglaló kalauzhoz, hogy megkérdezze mi a hiba oka, és mit tud tenni a hiba kijavítására?

 Ekkor a sötét kocsiban ellökték, majd miközben menekült a kocsiból több irányból bántalmazták. Ezután – míg megvert társam a szurkolókat próbálta csitítani – a két vagonrész közti „semleges” részen egyeztettem a helyszíni egységeket irányító főhadnaggyal.

Ő elmondta, hogy társam véleményük szerint rángatta, illetve meg akarta verni a kalauzt, ezért kellett valamelyik társának közbeavatkozni, de verés nem történt. Közöltem vele, hogy mivel korom sötét volt nem is várom el, hogy mindent tisztán lásson, de nekem az hihetetlen, hogy valaki 20-25 rendőr között elkezdjen verni egy kalauzt.

A kalauzzal egyeztettem, hogy a szolnoki pályaudvaron megállva értesíteni fogja a karbantartó kollegákat a problémáról, de a peronon sajnos ismét elszabadultak az indulatok.

A peronon végig a két fél között elhelyezkedve fékeztem az indulatokat, és a szócsatán kívül nem is alakult ki semmilyen probléma.

Így számomra teljesen érthetetlen volt, hogy a felszállás után a peronon tartózkodó szolnoki rendőrök miért fújtak be könnygázt a vagon ablakain?

Az ügyészség vizsgálja tovább

A rendôrségi vizsgálat nem alapozta meg azokat a híreket, miszerint rendôrök bántalmaztak volna egy szurkolót május 28-án, a Honvéd-DVSC-TEVA labdarúgó mérkôzésrôl hazafelé tartó vonaton – közölte Sóvágó Sándor rendôr alezredes, Debrecen rendôrkapitánya kedden sajtótájékoztatón.

Ugyanakkor – mivel az egyik internetes portálon a szurkolók bántalmazásról számoltak be –, az ügy további vizsgálatát – az eljárási szabályoknak megfelelôen – kedden továbbították a nyomozó ügyészségnek – tette hozzá a kapitány.

A rendôrségi vizsgálat szerint a szurkolói szerelvény elsô, büfé kocsijában nem volt villany.

 Ezt durva módon tette szóvá a kalauznak az egyik szurkoló, aki egyébként a büfét üzemeltette. Az ott tartózkodó rendôrök ezt jelezték parancsnokuknak, aki figyelmeztette a magáról megfeledkezett szurkolót, s karjánál fogva kivezette a vagonból – mondta Sóvágó Sándor.

Elmondta azt is, hogy Szolnokon megállt a vonat, ahol rövid idôre leszálltak a szurkolók, majd visszatértek a vonatba. Állítólag ekkor a szolnoki rendôrök gázspray-vel befújtak a vagonba.

Ennek kivizsgálására felkérték a szolnoki rendôrkapitányságot – fűzte hozzá. Sóvágó Sándor szerint, mivel egyes szurkolók úgy nyilatkoztak a médiának, hogy tárukat megverték, ami kimerítheti a „bántalmazás hivatalos eljárásban” tényállását, ezért hivatalból átadták az ügyet a nyomozó ügyészséghez.

A szurkolók egyébként szombaton Debrecenben a bajnoki mérkôzés idején 15 perces néma demonstrációt tartottak a rendôri túlkapások ellen.

Ezalatt hátat fordítottak a pályának, kezüket a tarkójukon összekulcsolták, és némán álltak a lelátón.

A pálya egyik épületének falára pedig a rendôrséget becsmérlô szavakat írtak ismeretlenek (a kár mintegy 35 000 forint).

Az állítólagos sértett, vagyis a vonaton megvert ember egyébként nem tett rendôrségi feljelentést – közölte a rendôrkapitány.
Előzmények:

Nem szentek de nem is bűnözők

A szombati DVSC-Teva–Újpest bajnoki labdarúgó mérkőzés előtt, 15 perces csenddel tüntettek a debreceni szurkolók a rendőri brutalitás ellen. Az okokat keresve szólaltattuk meg Pethe Tamást, a Loki Szurkolók Egyesületének egyik alelnökét.

Nem tisztelte a Loki-stadiont a rongáló

Mintegy 35 ezer forint kár okozott az a rongáló, aki a múlt hétvégén festékkel firkálta össze az Oláh Gábor utca stadion keleti szektorának székeit, illetve az alatta lévő illemhely külső falait.

Lila-verés a bajnoki záráson

A Loki számára különösebb tétje nem volt a találkozónak, de annál nagyobb fontossággal bírt a másik oldalon.  

Demonstráltak a szurkolók

Soron kívüli vizsgálatot rendelt el a debreceni Oláh Gábor utcai stadionban megrendezett szombati DVSC-TEVA-Újpest FC futballmérkőzés első 15 percében megtartott Csend demonstráció miatt a Debreceni Rendőrkapitányság vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!