HAON - Sport - DEAC

2018.10.24. 13:46

Rögtön ütőt ragadott

Debrecen - A DEAC jégkorongcsapatával is találkozott a kanadai nagykövetasszony.

Debrecen - A DEAC jégkorongcsapatával is találkozott a kanadai nagykövetasszony.

Debrecenbe látogatott szerdán Kanada magyarországi nagykövetasszonya, Isabelle Poupart. A napot a Debreceni Jégcsarnokban kezdte a politikus, aki meglátogatta a DEAC Erste Ligás jégkorongcsapatát. Nem sokat lacafacázott a diplomata: amint megérkezett, a pálya felé vette az irányt. Miközben felöltötte korcsolyáját, a DEAC ügyvezetője, Lóczi Lászlóné Kovács Marianna megajándékozta egy egyesületi sállal, melyet a nyakába tett, ütőt ragadott és siklott is ki a jégre. Ott Kovács Bronson Zoltán, a debreceniek kanadai-magyar kettős állampolgárságú hátvédje várta, aki mutatott pár fogást a nagykövetasszonynak, gyakorolták a kapura lövéseket, majd kedélyesen elbeszélgettek.

Idő közben elkezdődött a hokisok edzése, Isabelle Poupart pedig készséggel állt az újságírók rendelkezésére.

Második alkalommal járok a városban, és bár sűrű a programom, az első utam a jégcsarnokba vezetett, hogy találkozhassam a csapattal, különösen a kanadai játékosokkal. Akárhol is járok, és módomban áll, szeretek összefutni azokkal a kanadaiakkal, akik az adott helyen élnek."

– A mi népünk szereti a téli sportokat, én magam is szívesen korcsolyázom, síelek, és előszeretettel bátorítok mindenkit arra, hogy mozogjon – mondta el a nagykövetasszony, akinek származásából adódóan egyik kedvenc sportága a jégkorong, így nem is érkezhetett másban, mint egy Montréal Canadiens pulóverben. Kiderült, amikor otthon van, szívesen látogat ki a mérkőzésekre, illetve figyelemmel követi az NHL, vagyis az észak-amerikai profi jégkorongliga eseményeit is.

Elmélyíteni a kapcsolatot

Isabelle Poupart a Debrecenben töltött napja során a városházára, illetve a Kereskedelmi és Iparkamarába is ellátogatott, valamint „Canadian Dream” címmel előadást tartott a Debreceni Egyetemen. A diplomata felszólalásában részletezte, milyen értékeket képvisel és közvetít Kanada, miféle kihívásokkal néz szembe az ország, illetve hogy nálunk miként foglalkoznak az őslakossággal. A kamarában a kétoldalú kereskedelemről esett szó, illetve arról, hogy a tavaly szeptemberben, az Európai Unió és Kanada között létrejött átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodásnak milyen hatásai vannak Magyarországra.

Szerdán kiállítás nyílt „Magyar Exodus: Magyarok Kanadában ’56 után” címmel az Angol-Amerikai Intézet folyosóján az egyetemen. Ezzel kapcsolatban is nyilatkozott Isabelle Poupart. – Az 1956-os forradalom meghatározó eseménynek számít Kanadában, hiszen a történtek után 38 ezer magyar menekült érkezett országunkba. Ez a közösség azóta is szerves része Kanadában, jelenleg olyan 340 ezerre tehető a kanadai magyarok száma, ez majdnem eléri a lakosság egy százalékát.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!