Szponzorált tartalom

2020.11.07. 15:55

Betonfelületek kompakt tömörítője, a betonvibrátor

A betonfelületek kialakítása esetén alapvetően két szempontnak kell a leginkább megfelelni: legyen megfelelően sima, illetve kellően tömör, ezzel biztosítva a tartósságot. A kézi döngölőket kiválthatjuk egy betonvibrátorral is, mely kíméletesebben végez hatékony munkát.

 

Az építkezések egyik alapvető munkálata a betonozás

A betonról tömören

Betonfelületekkel tulajdonképpen mindenhol találkozhatunk. Ha nem is teljes valójukban kerülnek a szemünk elé, vagy épp lábunk alá, a legtöbb épületnek, felépítménynek a szilárd alapot biztosítják. És épp ez az a funkció, amely miatt nagyon nem mindegy, hogy a beton megmunkálása milyen színvonalú. Egy nem megfelelően kialakított betonalap, vagy betonfelület kevésbé bírja az évek gyűrődését, idő előtt repedezni, töredezni kezd, vagyis veszít az integritásából.

A betonozás egyik fontos fázisa – a felületi lesimítása, kiegyenlítése mellett – a beton tömörítése. Ezt jellemzően még akkor kell elvégezni, mikor a betonkeverék lágy állapotban van, de már a végső helyére került, megfelelően szétterítve és elegyengetve. A beton tömörítése tulajdonképpen az anyag szilárdságát biztosítja, és kizárja a lehetőségét annak, hogy a keverékbe kerülő esetleges légbuborékok miatt az felület sérülékenyebbé váljon. Ez a munkafázis pedig történhet döngölővel, de talán ideálisabb, ha egy betonvibrátort választunk.

Szilárdság: döngölve vagy rezegve?

A beton tömörítését a legtöbb esetben az úgynevezett döngölővel végzik. Nyilván sokan találkoztak már ezzel az eszközzel, akár építkezéseken, akár útépítések mellett elhaladva. A berendezés meglehetősen robosztus és a működése is nélkülözi a finomabb megoldásokat. Lényegében egy masszív lapot mozgat föl le, magas sebességen, mely a beton tömörítését így szó szerint döngöléssel végzi. Masszív eredmény, ám a munka is masszív embert kíván.

A betonvibrátor ezzel szemben egy sokkal kifinomultabb megoldást vezet be a beton tömörítésére. A szó hangzása elsőre talán furcsa lehet, ám mindössze arra utal, hogy a készülék a rezgéshullámokat hívja segítségül a beton megmunkálásához. Ez így jóval kifinomultabb, mégis legalább annyira megoldást eredményez, mint a döngölő esetében. De pontosan hogyan is kell ezt elképzelnünk?

A betonvibrátor precíz tömörítést biztosít

A rezgés ereje

A betonvibrátorok alapvetően két részből épülnek fel, melyek típustól függően külön, vagy egybeépítve is elérhetők. A hajtóerőt egy elektromos vagy benzinmotor szolgáltatja, mely a rezgések előállításáért felel. A rezgések egy csövön kerülnek továbbításra a vibrátorfejbe, melyben egy úgynevezett excenter található. A fejet a betonba nyomva, annak rezgése tömöríteni kezdi a keveréket. Ez elsősorban vassal ellátott szerkezeti betonok esetén bevett megoldás.

A kisebb teljesítményű típusok elektromosan hajtottak és itt jellemzően a motor és csőrendszer külön található, ezeket össze kell csatlakoztatni. A cső hosszúsága és a fej átmérője és választható. Az elektromos készülékek meglehetősen kompaktak, akár vállra véve is használhatók. A betonvibrátorok masszívabb és drágább modelljeit a benzinmotoros modellek képviselik, melyek már egybeépítve kerülnek gyártása és már komolyabb ipari munkákhoz is bevethetők.

 

(PR cikk)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!