HAON - PR cikk

2013.05.29. 14:14

150 éves a debreceni zeneoktatás

Lassan véget ér a tanév. A debreceni zeneoktatás történetében a százötvenedik. Az évfordulót ünnepeltük sokan, sokféle módon, méltóképpen – végig az egész tanévben.

Lassan véget ér a tanév. A debreceni zeneoktatás történetében a százötvenedik. Az évfordulót ünnepeltük sokan, sokféle módon, méltóképpen – végig az egész tanévben.

A Debreceni Zenede egykori tanítványa, legnagyobb büszkesége: Vásáry Tamás nyitotta a sort novemberben – és követték, akik csak tehették: a világ minden tájáról hazasereglett volt diákok, tanárok, művészek. Megmozdult a város, sőt az ország is: karnagyok, kórusaik élén koncertekkel tisztelegtek és jótékonykodtak, civilek lobbiztak a felújításért és nagy tervek születtek a jövőre.

A Simonffy Emil Zeneiskola – mely évekkel ezelőtt összeolvadt a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolával – nagyon tartalmas jubileumi tanévet zár. A zeneiskolában a második félévben kezdődtek az ünnepi események. Minden tanszak gálahangversenyt, szakmai napot tervezett és rendezett annak érdekében, hogy megismerje a múltat, felvonultassa büszkeségeit - példát állítva ezzel a jövő nemzedékének.

Így februárban a hegedű tanszak, márciusban a fafúvósok, áprilisban a zongoristák és a rézfúvósok örülhettek régi növendékeiknek, neves művészeinknek.

Megjelent a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem teljes fagott tanszaka, voltak szakmai beszélgetések, kurzusok, volt visszatekintő kiállítás és egy nagyszerű zenekari hangverseny. Az iskola öt együttese: gitár-, vonós-, szimfónikus és fúvószenekarai játszottak óriási lelkesedéssel és nagy sikerrel az egyik legszebb debreceni koncertteremben, a Bartók teremben.

Zárásként májusban az iskola egyik legfiatalabb tanszaka, a népzene tanszak állt gálahangversennyel a debreceni közönség elé.

A Zenei Nevelésért Alapítvány egy pályázatot nyert, melynek segítségével az anyagi hátteret biztosította a rendezvények lebonyolításához.

A pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrások Támogatáskezelője által meghirdetett NTP-AMI-12 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.

Emlékezetes tanév zárul hamarosan

Számtalan élménnyel lettünk gazdagabbak, jót muzsikáltunk együtt a zenei pályán sikeres volt növendékeinkkel, nagyszerű koncerteket hallhattak az érdeklődők, tudunk utat mutatni a jelenleg nálunk zenét tanuló gyerekeknek.

150 éve vagyunk jelen Debrecen zenei életében. A jól végzett munka örömével tekinthetünk a múltra és bizakodóan a jövőbe – zenénkkel, zenészeinkkel még sokáig szeretnénk gazdagítani a várost!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!