Magyarország

2008.10.06. 18:14

Folytatódhat a 4-es metró építése

<p>A hét közepétől folytatódhat a 4-es metró alagútjának fúrása, miután a beruházó és a kivitelező átmeneti megállapodást kötött - áll a DBR Metró Projekt Igazgatóság (DBR) hétfői közleményében.</p>

Néhány napon belül benyújtja a Fővám téri metróállomás módosított terveit a kivitelező a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz. Időközben megszületett a 4-es metró második szakaszának (Keleti pályaudvar - Bosnyák tér) vasúthatósági engedélye is.

A DBR kifizeti a néhány nappal korábban a munkálatait ideiglenesen felfüggesztő BAMCO konzorcium követeléseinek azt a részét, amelyet a döntnöki bizottság javasolt, vagyis 13 millió eurót (hozzávetőleg 3 milliárd forint). A DBR ugyanakkor választott bírósághoz fordul és amennyiben a bíróság alacsonyabb összeget ítél meg, úgy a különbség visszavonható.

A megállapodás hatására a konzorcium a napokban fokozatosan felveszi a munkát, azon munkafázisok kivételével, melyekre továbbra sem rendelkezik engedéllyel (ilyen például a Gellért téri átkötő alagút, amivel jóváhagyás hiányában a konzorcium egyébként sem tudott haladni). A DBR minden szakmai segítséget megad ahhoz, hogy a szükséges hatósági engedélyeket a BAMCO mielőbb megkapja.

A Fővám téri peronalagutak és az állomás megépítésének módosulásáról szóló engedélykérelmet a Hídépítő a napokban nyújtja be a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, a jóváhagyás legkésőbb decemberig megszülethet. Eszerint úgynevezett csőernyős megoldást alkalmaznának, vagyis védőszerkezet épülne a Duna medre alatt és a majdani alagút fölött, illetve a peronalagút húsz méterrel eltolódik a Kálvin tér felé, aminek eredményeként negyven méter helyett csak húsz méterrel fog belógni a Duna alá.

A BAMCO egyébként összesen 150 millió euró többletköltség kifizetését követeli - ezekről tovább folytatódnak az egyeztetések -, a teljes szerződés összege 170 millió euró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!