HAON - Legfontosabb

2019.01.31. 19:59

Milliárdok a tanyamegújításra

Hortobágy - A megyében a legmegfelelőbb helyen, Hortobágyon hirdette meg ez évi tanyaprogramját a szaktárca.

Hortobágy - A megyében a legmegfelelőbb helyen, Hortobágyon hirdette meg ez évi tanyaprogramját a szaktárca.

Viski József, az agrártárca helyettes államtitkára Nyíregyházáról érkezett a puszta falujába, hogy Hajdú-Bihar tanyavilággal rendelkező településeinek képviselőit tájékoztassa a hétfőn induló tanyafejlesztő programról.

28 kilométerre a két széle

Előtte azonban még Vincze Andrásné, Hortobágy polgármestere tárta a hallgatóság elé települése sajátos helyzetét. Mint mondta, Európa egyik legnagyobb egybefüggő pusztájának szívében helyezkedik el Hortobágy település, amelynek vonzerejét a Hortobágyi Nemzeti Park különleges növény- és állatvilága mellett a sok évszázados pásztorkultúra, továbbá az ehhez kapcsolódó épületegyüttes adja. Mindez 1999-ben a világörökség része lett, Hortobágy település pedig 2008-ban megkapta Magyarország legjobb élőhagyományőrző címet.

– Cseri Géza, egyik polgármester elődöm rendkívül találóan fogalmazta meg, hogy Hortobágy egy kétarcú település – folytatta Vincze Andrásné. – Van a turisták számára vonzó és bemutatható, valamint az igencsak elmaradott rész. 28 ezer hektáron 1500 lakos közül csaknem 600-an élnek tanyákon. A két legtávolabbi tanya, Árkus és Kónya között 28 kilométer távolság van. Szoktuk is viccesen mondani, hogy Hortobágy település két szélső utcája között 28 kilométer van. A tanyabusz a településközponton kívül naponta 175 kilométert tesz meg, hogy eljusson az ebéd minden emberhez. Az állami finanszírozás a lakók vagy az ellátottak száma alapján történik, így nehéz helyzetben van az önkormányzat. Ezért fogadtuk örömmel a szaktárca tanyaprogramját.

Azt már Viski József helyettes államtitkártól tudtuk meg, hogy a 2011-ben indult, kizárólag nemzeti forrásból megvalósuló tanyaprogramban eddig 8,9 milliárd forintot nyertek el a pályázók. Az eredeti terv szerint 2019-ben 1,2 milliárd forintot különített el a tárca a települési és térségi fejlesztésre, a gazdálkodni akarók támogatására és a tanyaépületek felújításara, ám ezt az összeget a minisztérium megduplázta, így 2,4 milliárdra nőtt a pályázati alap. Az elmúlt hét évben Hajdú-Biharban 52 önkormányzat 96 tanyagazdáját összesen 650 millió forinttal támogatta a tárca. – Célunk, hogy 2020-ban már ne legyen olyan lakott tanya, amelyben nincs áram, illetve nem lehet jó úton megközelíteni. A támogatást 100 százalékban megelőlegezi a pályázat kiírója. Munkánk eredményeként lelassult a tanyák elnéptelenedése.

Tasi Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy a program segítségével helyreállíthatják a vidéki élet vonzerejét, becsületét. A vidéki gyökerekből táplálkozva lehet igazán megújulni.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!