HAON - Legfontosabb

2019.01.17. 14:09

Az állattenyésztés és a növénytermesztés is meghatározó: belestünk a szerepi közmunkaprogramba

Szerep - Helyi igények hívták életre a kutyamenhelyet a sárréti településen, ahol a közmunkaprogramban üzemeltetik.

Szerep - Helyi igények hívták életre a kutyamenhelyet a sárréti településen, ahol a közmunkaprogramban üzemeltetik.

– Kóbor kutyák, gazdátlan ebek szép számmal voltak korábban falunkban, a környéken pedig kevés az ebrendészeti telep, ezért a közmunkaprogramunkba bevettük a kutyamenhely működtetését is. Ez 2016-ban volt, azóta rengeteget javult a helyzet, sőt önkormányzatokkal is kötöttünk szerződést. Van, ahol mi fogjuk be, és mi szállítjuk ide a kóbor kutyákat, mások csak a szállítást kérik – beszél a közmunkaprogramjuk legegyedibb részéről Tóthné Verő Tünde polgármester. Elmondja azt is, hogy általában szilveszter után fogják be legtöbb gazdátlan ebet, továbbá sokan tudják, hogy Szerepen kutyamenhely van, és a falu határában engedik el a megunt vagy nem kívánt kutyákat. Náluk nem altatnak el állatokat, a közösségi oldalakon keresztül és állatvédő szervezetek segítségével találnak gazdát a kutyáknak.

Paprika helyett szilva

Vitathatatlan, Szerep mezőgazdasági település, így a közmunkaprogramjában is meghatározó szerepe van a növénytermesztésnek és az állattenyésztésnek. A mezőgazdasági program alapját az önkormányzati tulajdonban lévő 10 hektáros szántóföld adja. A területen próbálkoztak már olajtök és repce termesztéssel, de az eredményt, pontosabban az eredménytelenséget látva be kellett látniuk, hogy a szerepi határ a búza, a kukorica és a napraforgó termesztésére alkalmas igazán. Azaz még valamire, derül ki polgármester asszony szavaiból: – Koktélparadicsomot és fűszerpaprikát termelünk Karcagra. A mennyiséggel és a minőséggel is elégedett a szerződött partnerünk. Az ebből származó bevételből finanszírozzuk a közmunkaprogram gépeinek javítását. A termelésben annyi változás lesz az idén, hogy fűszerpaprikát már nem vetünk, tavaly szilvafacsemetékkel ültettük be a területet. A szilvát a település konyhája hasznosítja majd.

Megtudtuk még azt is, hogy a közmunkában termelt szemestakarmányt a sertés- és baromfiállománnyal etetik meg. Korábban próbálkoztak struccal is, de mint fogalmazott Tóthné Verő Tünde, üzletileg talán a legrosszabb időpontban fogtak bele, így azt hamar abbahagyták.

Csak a mezőgazdaság

A település régi hagyományait igyekszik folytatni a szintén közmunkásokat foglalkoztató kosárfonó műhely. Három-négy ember készíti a piac igényeinek megfelelő kosarakat, irántuk a kereslet változó. A helységek közmunkabarterjén kívül termékeik ott vannak a vásárokon, kiállításokon, bár most egy kínai kereskedő bevásárlókosarakra adott le megrendelést.

A helyi igények hívták életre a szőnyegszövő műhelyt, tavaly pedig a dísztárgykészítő részleget.

Ez utóbbi minőségibb darabjai piacképesek, főleg a kopogtatók, hajcsatok. De a leginkább önkormányzati textiligényeket kielégítő varrodában, továbbá a Szerep külső megjelenését meghatározó településkarbantartási és illegális hulladéklerakók felszámolását végzők is dolgoznak a közmunkaprogramban. Ebben az évben várhatóan összesen 105-en, ami 60-70 fővel kevesebb a 2018-as létszámnál. Ám volt olyan esztendő, amikor 250 embert foglalkoztatott az önkormányzati közmunkaprogram. Ebben hosszútávon – véli Tóthné Verő Tünde polgármester – a mezőgazdasági lehet az önfenntartó.

- Kovács Zsolt -


Felkészíti a kicsiket az óvodás évekre

A Belügyminisztérium által meghirdetett pályázat eredményeként egy minibölcsődésével is gazdagodott nemrégiben Szerep. Az intézmény az óvodába készülő gyermekeknél fontos a beszéd- és mozgáskészség fejlesztésében, továbbá az egyéb fejlődési problémák kiküszöbölésében.


Évről évre több kamera figyel

Sokat javult és ma már jónak minősíthető Szerep közrendje és közbiztonsága – tájékoztatta a Naplót Tóthné Verő Tünde. A polgármester elmondta, hogy a javuló közbiztonság a rendőrség jelenlétén túli a térfigyelő kamerarendszernek is köszönhető. A közterületeket minden évben egy-két kamerával többel tudjuk ellenőrizni.


Gépek kölcsönbe adásával segítenek

Jó a kapcsolat a település önkormányzata és vállalkozói között. Kölcsönösen segítik egymást, leginkább gépek kölcsönbe adásával. Főleg mezőgazdasági vállalkozókról van szó, és mivel nem lehet meg sem az önkormányzatnak, sem a vállalkozóknak a tevékenységükhöz szükséges összes gép, egymást kölcsönösen kisegítik.


Megállt a lakosság számának apadása

Néhány éve még 1700 körül volt a településen élők száma, majd mintegy 100 fővel csökkent, és most úgy tűnik, 1600 körül meg is állapodik. A falu lakosságának korösszetétele kedvezőnek mondható, nem elöregedő. A közelbe települő gyár vagy egyéb gazdasági egység jótékonyan befolyásolná a falu demográfiai változását.


Sokat fejlődött a kis falu

Fejlesztési bumm volt az elmúlt két évben Szerepen. Elkészült a piac egy közösségi térrel, megújult az orvosi rendelő és a védőnői szolgálat épülete, a polgármesteri hivatalon és az általános iskolán energetikai korszerűsítést hajtanak végre, továbbá új tornatermet avattak, óvoda konyhája megújult – foglalta össze Tóthné Verő Tünde polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!