HAON - Legfontosabb

2018.10.03. 19:11

Szemben az elvándorlással

Hajdúszoboszló - A vezetők szeretnék elérni, hogy egyre többen telepedjenek le megyénkben.

Hajdúszoboszló - A vezetők szeretnék elérni, hogy egyre többen telepedjenek le megyénkben.

– Megyénkben is jellemző az országos trend, a lakosok létszámának fogyatkozása, bár ez kisebb mértékű, mint más régiókban – emelte ki Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke abban az előadásában, melyben Hajdú-Bihar megyét mutatta be a XXVI. Országos Jegyző-Közigazgatási Konferencián, szerdán.

Fotó: Matey István

Az elnök hangsúlyozta: azért dolgoznak, hogy a Budapestre, Nyugat-Magyarországra, vagy akár külföldre vándorlást megállíthassák, és elérjék, hogy egyre többen telepedjenek le megyénkben. Ennek érdekében olyan, elsősorban európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések folynak, amelyek a régió elérhetőségét javítják. Ezek közé tartozik a Via Carpatia közlekedési folyosó megépítésének terve, vasúti fejlesztések, valamint Debrecen légikikötőjének bővítése is, ahol 320 ezer utas fordul meg évente.

Pajna Zoltán elmondta azt is, hogy a megye feladatai közé tartozik a megyei területrendezési terv elkészítése. Ennek célja a 2014–2020 közötti időszak fejlesztéseinek előkészítése, a lakosság és a beruházók számára kiszámítható, korszerű, értékalapú és a gazdaság élénkítését támogató feltételek meghatározása.

Bizalom a választási szervekben

Dr. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a konferencián tartott előadásában felhívta a hallgatóság figyelmét az EBESZ-nek az áprilisi magyarországi választásokról szóló megállapítására, mely szerint a magyar választási szervek minden szinten általános bizalmat élveztek, a választási irodák munkája elégedettségre ad okot.

Pálffy Ilona azt is hozzátette, ennek ellenére adódtak problémák, amelyeknek tanulságait felhasználják a közelgő önkormányzati választások lebonyolításához is. A választási honlap működésében felmerülő zavarokra, az átjelentkezéssel és a levélszavazatokkal kapcsolatos problémákra a megoldást informatikai fejlesztések, jogszabály-módosítások és a választások szervezésében résztvevők oktatása jelenti. Ezek megvalósulása már folyamatban van. Példaként említette a budapesti XI. kerületet, ahová az idei választáskor 12 ezer szavazó jelentkezett át: az elnök hangsúlyozta, mindent megtesznek, hogy a hasonló esetekre felkészüljenek, s a jövőben elkerülhessék a fennakadásokat.

A fürdővárosban szerdán megkezdődött, négynapos tanácskozás célja – mint az elmúlt huszonöt évben mindig –, hogy a mintegy kétszáz résztvevő jegyző, polgármester és a közigazgatás más területeiről érkező szakemberek munkájához, aktuális közigazgatási, elsősorban önkormányzati-igazgatási feladataihoz nyújtson segítséget, mondta el nyitóbeszédében Tóth János, a Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége elnöke. Ennek megfelelően a témák között egyebek mellett helyet kap a felkészülés a 2019. évi önkormányzati választásokra, az önkormányzati fejlesztések európai uniós támogatásainak jövője, alkotmányossági kérdések, a GDPR-ral (az általános adatvédelmi rendelettel) kapcsolatos kérdések és az ASP, az önkormányzatoknál bevezetendő alkalmazás-szolgáltató modell. A meghívott előadók között közszolgálati tisztviselők és egyetemi oktatók is szerepelnek.

PtkI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!