HAON - Legfontosabb

2018.09.14. 17:22

360 fokos videó: az ország egyetlen vízi vágóhídja

Létavértes - Az épületben a vágóhíd szerszámai és az elmúlt 30 év emlékei sorakoznak.

Létavértes - Az épületben a vágóhíd szerszámai és az elmúlt 30 év emlékei sorakoznak.

A hetven négyzetméter alapterületű vízi vágóhidat Nagyléta község építtette 1904-ben a Kálló II. főfolyás felé. A hentesek, mészárosok és a sakterek a vágóhídon maximum nyolcan dolgoztak egyszerre. A földműves szövetkezet 1951-től bérelte az épületet, és a húsellátás a helybelieknek 1976-ig tartott, ezután felújították.

A jószágot elhasították, majd feldolgozták, és utána elszállították a húsboltokba vagy a mészárszékekbe. Magyarország egyetlen vízi vágóhídja 1984 óta élelmiszeripar-történeti műemléképület.

A hentesmunka

A vágóhídon három összefolyó van, ezáltal a vágás során nagy mennyiségű vizet használtak; az apró hulladékokat, amik hasításkor és bontáskor maradtak, lehullottak a Kálló II. főfolyásba. A sertést kint ütötték le, ott elvéreztették, és megperzselték, viszont a marhát lekötözték, elkábították, és bent véreztették el, ami lefolyt a vízbe. Mielőtt az állatot levágták, húsvizsgálaton ment keresztül. Ehhez kellett egy állatorvosi igazolás, csatolva mellé egy járatlevéllel, amin az szerepelt, hogy honnan érkezett az állat. Az orvos ezt követően bekönyvelte az adatokat, így megkezdhették a feldolgozást. Itt soha nem takarítottak mosószerrel; volt egy takarító bácsi, aki szitált homokkal törölte le a falakat. A felgyülemlett napi hulladékot pedig lovasszekéren vitték a dögkútba.

A cikk folytatása elolvasható a Hírek360.hu-n.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


[related-post post_id="3971642"]

[related-post post_id="3954410"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!