HAON - Legfontosabb

2018.02.05. 18:02

360 fokos videó: A derecskei disznótoron az is kiderült, mi kell egy 10 pontos szúráshoz

Derecske - Hagymás vér reggelire, toroskáposzta ebédre, a hurka meg jó lesz később – Derecskén idén sem számított a napi kalóriabevitel.

Derecske - Hagymás vér reggelire, toroskáposzta ebédre, a hurka meg jó lesz később – Derecskén idén sem számított a napi kalóriabevitel.

Szombat reggel hétkor egy hagyományos téli program, a disznótor vette kezdetét Derecskén. Bár az időjárás nem volt túl kegyes, a Városi Sportcsarnok mellett sorra szúrták le a versenyre benevezett csapatok a disznókat, majd 10 perzselő égette egy-egy malacról a szőrt.

A 10 pontos szúrás

Baráti társaságok érkeztek a megye különböző pontjairól, sőt határon túlról is Derecskére, hogy közösen eltöltsenek egy napot – semmi kétség nem fér ahhoz, hogy sok munkával ugyan, de jó hangulatban telt február első hétvégéje.

S bár egy disznótor ilyen formában önmagában is nagy esemény, Derecskén idén is versennyel párosult a hagyományőrzés. A zsűritagok figyelemmel kísértek szinte minden mozzanatot: milyen volt a szúrás, a perzselés, a tisztítás és a bontás, majd persze az elkészült ételek kerültek terítékre: hagymás vér, hurka, kolbász, pecsenye, helyi különlegességek és természetesen a pálinkakóstolás sem maradhatott el. Azt is megtudtuk, mi kell egy 10 pontos szúráshoz: tökéletes helyen kell megszúrni a disznót, uniós szabályoknak megfelelően, kábítás után. A kifolyt vér mennyisége is számít, ami ideális esetben 5-6 liter vért jelent.

A magyar kultúra szerves része

A rendezvény hivatalos megnyitójára 9 órakor került sor Derecske főterén. A köszöntőkben sorra elhangzott, hogy a program célja a hagyományőrzés mellett a közösségformálás is.

De miért kell ilyen formában is ápolni a disznótor hagyományát? Néhány évtizeddel ezelőtt még bevett szokás volt disznótort tartani, ez ma már sajnos kikopóban van a falusi életből is. Ahogy barangoltunk a sátrak között, azért egyértelművé vált, hogy a magyar ember még mindig tud egy jó disznótort csapni. Szakszerű mozdulatokkal és éles késekkel dolgozták fel az állatokat, miközben mindenfelől szállt az igazi és utánozhatatlan disznótoros illat. Természetesen leghamarabb a hagymás vér készült el mindenhol, majd következett a toroskáposzta, a hurka, a kolbász és a pecsenye is – ahogyan azt illik ilyenkor. És egy kis pálinka, magyar ember módjára...


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!


[related-post post_id="3755693"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!