HAON lakóhelyem

2018.12.10. 08:17

Megszeretteti a tantárgyait

Berettyóújfalu - Kurtán Mónika, a József Attila Általános Iskola és AMI intézményvezetője is Rátz Tanár Úr Életműdíjat vehetett át.

Berettyóújfalu - Kurtán Mónika, a József Attila Általános Iskola és AMI intézményvezetője is Rátz Tanár Úr Életműdíjat vehetett át.

Az emlékdíjat 2001 óta minden évben a kiemelkedő munkát végző, az 5-12. évfolyamon matematikát, fizikát, kémiát vagy biológiát tanító tanárok kaphatják meg, akik pályájukon országszerte különösen sokat tettek az oktatás ügyéért, és kiemelkedően nagy hatással voltak diákjaik fejlődésére, későbbi szakmai karrierjére.

Kurtán Mónikát egy kezdeményező jelölte a hazai természettudományos oktatás és a közoktatás egyik legrangosabb díjára. Az oktató több generációs pedagóguscsaládból származik, és ez pályaválasztásában is döntő szerepet játszott. 1993-ban kezdett tanítani, 2002-től a József Attila Általános Iskola tanára, 2014-től intézményvezetője. A pedagógus a mindennapokban igyekszik fejleszteni módszertani kultúráját, hiszen ahogy fogalmaz, a gyerekek sokat változtak, ezért fel kell vennünk a ritmust, mert még 15-20 évig a pályán leszünk, és ki kell tudnunk lépni a régi tanári szerepből. Kurtán Mónika hisz az innovatív kompetenciafejlesztésben, melyek elengedhetetlenek az életben való sikeres boldoguláshoz. Munkája egyik alappillérének a hátránykompenzációt tartja, mindennapos tevékenységei során nemcsak a kiemelkedő képességű diákokkal igyekszik szaktárgyát megszerettetni és velük kiváló eredményeket elérni, hanem célja motiválni a kevésbé érdeklődő, gyengébb képességű tanítványokat is. Intézményvezetőként büszke arra, hogy kollégáival harmonikusan együttműködve törekszenek az esélyegyenlőség megteremésére, ezzel elérve, hogy diákjaik a lehető legjobban teljesítsenek. Pályája során nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, ezért táborokban, iskolai foglalkozásokon külsős szakemberek és szülők bevonásával igyekszik a diákok érdeklődését felkelteni a tárgy iránt.

Anyagi és erkölcsi elismerés

A díjazottak életművében a közös pont, hogy mindannyian a reáltárgyak oktatási színvonalának emeléséért dolgoznak és diákjaik sikeresen szerepelnek országos tudományos versenyeken. Az elismerést 2000-ben alapította több cég, emléket állítva Rátz Lászlónak (1863-1930), aki a Fasori Gimnázium matematika-fizika szakos tanáraként több világhírű tudóst, így Neumann Jánost, Wigner Jenőt és Harsányi Jánost is elindította pályáján. A díjat – amelyben az elmúlt 18 évben összesen 136 pedagógus részesült – a díjat létrehozó cégek, egy alapítvány és a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma ítéli oda. Az életműdíjjal anyagilag és erkölcsileg is elismerik a tanári munkát, és példát mutatnak más gazdasági szereplőknek, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák az oktatást.

- Kogyilláné H. Szófia -


[related-post post_id="4064192"]

[related-post post_id="4069035"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!