HAON lakóhelyem

2018.09.17. 12:06

Számvevőszéki vizsgálat az újfalui kórházban is

Berettyóújfalu - A feltárt hibák egy részét már korrigálta a kórház, a tevékenységnek nincs költségvonzata.

Berettyóújfalu - A feltárt hibák egy részét már korrigálta a kórház, a tevékenységnek nincs költségvonzata.

A 2014 és 2016 közötti gazdálkodását ellenőrizve súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) öt egészségügyi intézménynél – közölte a számvevőszék kommunikációs osztályának vezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az egészségügyi intézmények között van a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház is – adta hírül az MTI.

A távirati iroda információjában szerepelt egyebek mellett, hogy a költségvetési intézmények számára jogszabályban és rendeletben előírt belső kontrollrendszert nem alakították ki és nem működtették szabályszerűen. Nem készítettek önköltségszámítási szabályzatot, a kórház számviteli politikája, számlarendje nem volt összhangban az előírásokkal. Az ÁSZ ellenőrzései a pénzügy és vagyongazdálkodás területén is súlyos mulasztásokat azonosítottak.

Nem veszélyeztetik a működést

A MTI hír kapcsán levélben kerestük meg Muraközi Zoltánt, a berettyóújfalui kórház főigazgatóját, aki azt válaszolta, hogy pénteken postán kapták meg az ÁSZ vizsgálat eredményét. Annak tartalma azonban nagyrészt nem érvényes rájuk, a hiányolt szabályzatok mindegyike megvolt. A hiányosságok egy részét informatikai és értelmezésbeli okok miatt nem küldték el a vizsgálóknak. Ezt a későbbi helyesbítést kérő levelükben jelezték is, de a vizsgálatot végzők ezt nem fogadták el, mivel az anyag beküldésekor a főigazgatónak teljességi nyilatkozatot kellett tennie.

„A feltárt hiányosságok semmilyen körülmények között nem veszélyeztetik a betegellátást, mivel egy részüket a vizsgált időszakot követő időben (2016 után) már megoldották, másrészt ügyrendi és ellenőrzési problémákról van szó. 30 napos határidőt kaptunk, ezen belül megtörténnek a szükséges intézkedések – már amelyeket időközben nem javítottunk ki. Ennek a tevékenységnek nincs költségvonzata. Az ÁSZ vizsgálat és eredményeinek elemzése, a hibák kijavítása után hozott intézkedések révén nagy valószínűséggel nem jelennek meg hasonló hibát a rendszerben” – válaszolta kérdéseinkre Muraközi Zoltán főigazgató.

MTI, HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!