HAON lakóhelyem

2018.07.08. 17:25

Csaknem 200 gyermek kap naponta ingyen ebédet Nyíracsádon

Nyíracsád - Nagy segítség a rászoruló családoknak a térítésmentes szünidei étkeztetés

Nyíracsád - Nagy segítség a rászoruló családoknak a térítésmentes szünidei étkeztetés

A nyírségi település általános iskolájának konyháján a vakáció ellenére sincs nyári szünet. A fizetős ebédkihordókon kívül csaknem 200 adag ételt főznek minden nap azoknak a gyermekeknek, akik térítésmentesen vihetik haza az ebédet.

– A hatályos törvény értelmében az ingyenes szünidei étkeztetés a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő családokban nevelkedő, 3 éven felüli gyermekeknek jár abban az esetben, ha a szülő tudja igazolni hátrányos helyzetét. Az erről szóló határozatot a jegyző hozza meg és adja ki a szülőnek – tájékoztatta lapunkat Nagyné Jobbágy Piroska jegyző asszony, aki azt is elmondta, hogy az ingyenes ebédre fordított összeget a központi alapból igényelheti vissza az önkormányzat. Nánásiné Rózsa Tünde élelmezésvezetőtől megtudtuk, hogy az önkormányzat minden héten szerdán jelenti az iskola felé a következő heti létszámot és a hozzá tartozó névsort. Az ebédhordók naponta aláírásukkal igazolják, hogy megkapták az ebédet. A létszám hetente néhány fővel változik, de szinte minden nap közel 200 adag ingyen ebédet osztanak ki.

Nagy segítség a szülőnek

A nagyobb gyerekek már maguk viszik az ételhordót, a kisebbeket a szülők helyettesítik, vagy kísérik. Danku Györgyi és élettársa is munkanélküli, ezért nagyon örül, hogy Csilla lányuknak vihetik az ebédet. Sokat segít a szűkösen számolt forintok beosztásában.

Kerekes Sándorné dédunokájával, Kevinnel, és unokájával Szilveszterrel jár az ebédért. – Kevin szinte egész nyáron nálunk van, mert az anyukája dolgozik. Kell a munka, mert egyedül neveli a kisfiút. Nekem már nehéz lenne mindig újat, meg a fogára valót főzni. Ezért jó az iskolai ebéd – mondja Kerekes néni.

Kovácsné Pásztor Andreáék három kiskorú gyermeket nevelnek, szeptembertől a legkisebb is iskolás lesz. – Az én gyermekeim nem válogatósak, szeretik, amit itt főznek. Vacsorát mindig frisset készítek, így nagy könnyebbség, hogy legalább az ebédet készen kapjuk. Amit az ebéd árán megtakarítunk, azt a gyerekekre tudjuk fordítani – osztotta meg véleményét Andrea.

- Kedves Zilahi Enikő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!