HAON - Kultúra

2019.01.23. 11:52

Hazalátogattak a Szunyogh-testvérek Esztárra

Esztár - A kultúra napja alkalmából rendezett eseményre jöttek el Esztárba az egykori tulajdonos leszármazottai.

Esztár - A kultúra napja alkalmából rendezett eseményre jöttek el Esztárba az egykori tulajdonos leszármazottai.

– A magyar kultúrát fontos ünnepelni, mert lehet társadalmi-gazdasági fejlődés, lehetnek szép utak, szép épületek, de ha egy közösség szellemileg hanyatlik, a kultúra ápolása csak század, vagy ezredleges, akkor nagy a baj. Azt gondolom, hogy azokat a szellemi köldökzsinórokat, melyekkel kapaszkodunk a kultúrába, melyek összekötnek bennünket, azokat fontos megragadni és életben tartani – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte hallgatóságát Szécsi Attila történelemtanár magyar kultúra napján Esztárban.

Ezt követően Balázs Gergely gitártanár és Tóth Johanna zongoratanárnő előadásait láthatták. Borsos Tiborné Farkas Ibolya magyartanár szavalt, majd Nagy Imre és Batta István eleki táncot adott elő. A hajdúszoboszlói Kökörcsin Népdalkör éneklésébe a közönség is bekapcsolódott.

Az esztári kastély egykori tulajdonosa a Szunyogh-család volt. A kultúra napi ünnepségre Budapestről érkezett Szunyogh Szabolcs és prof. dr. Szunyogh Gábor testvérpár, akikkel Szécsi Attila folytatott pódiumbeszélgetést. Mint elmondták, egy gyönyörű faluba érkeztek, látták, hogy a valamikori kastélyból szép iskola lett. Látható, hogy a falu mennyire szívügyének tekinti a pedagógia, a gyerekek ügyét. Szunyogh Szabolcs beszélt gyermekkorukról, amikor szegények voltak, de a családtól megkapták a kultúra iránti és a magyarság szeretetet. Szunyogh Gábor professzor felelevenítette a kora gyermekkora esztári emlékeit, a templomtornyot például.

- Nagyné Kelemen Mónika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!