HAON - Kultúra

2019.01.27. 10:06

A magyar kultúra gyöngyszemeit vitték színpadra Hajdúdorogon

Hajdúdorog - Kölcsey Ferenc Himnusz, a magyar nép zivataros századaiból című verse Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola 7-8. osztályos tanulóinak előadásában hangozott el a magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi ünnepségen.

Hajdúdorog - Kölcsey Ferenc Himnusz, a magyar nép zivataros századaiból című verse Szent Bazil Görögkatolikus Általános Iskola 7-8. osztályos tanulóinak előadásában hangozott el a magyar kultúra napja alkalmából rendezett városi ünnepségen.

- Az elmúlt évek is bizonyították, hogy akkor járunk jó úton, amikor a magyar kultúrát - melynek szerves része Hajdúdorog kultúrája - a mindennapokban is meg tudjuk élni. Kultúránk jövője arról szól, hogy amit megkaptunk elődeinktől, át tudjuk-e adni az utódainknak, hogy ők ugyanúgy élhessék meg a magyar kultúra ünnepét, ahogyan mi magunk tesszük. - fogalmazott Csige Tamás polgármester az ünnepi rendezvényén.

Fotó: Miska Andrea

- Hajdúdorogon - a művelődési ház szervezésében - immár 26. éve, hogy a város kulturális kincsestárból válogatva, a felnövekvő generáció apraja-nagyja a pedagógusok segítségével és iránymutatásával, tánccal, dallal, zenével és irodalmi művekkel adóznak a magyar kultúra napja előtt – mondta el Simon Istvánné, a Görög Demeter Művelődési Ház vezetője köszöntőjében.

A következő percekben örömmel konferálta fel az est első fellépőjét, a Pántlika néptánccsoportot, akik sárközi táncot mutattak be a nagyérdeműnek.

A Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola táncos nyitányát az Egyesített Napközi Otthonos Óvodák Napraforgó csoportjának műsora követte, a gyermekek újévi köszöntővel csaltak mosolyt a jelenlévő vendégek arcára.

A Szent Bazil Görögkatolikus Óvoda Pillangó csoportjába járó gyermekek sem érkeztek üres kézzel, ők kedvenc népi játékaikból „nyújtottak át” egy csokorra valót a nézőknek.

Orosz Janka, a Móra-iskola 4. osztályos tanulója szavalattal készült az ünnepi estre, Petőfi Sándor Arany Lacinak című versét Szobonya Mihály zenei kíséretével adták elő a közönségnek.

A magyar kultúra gyöngyszemeiből válogatva Anga Evelin gimnazista Wass Albert: A bujdosó imájának szavalatát hallhatta a közönség. Puskás Borbála, a Móra-iskola zenei tagozatának diákja Tóth Kinga zongoratanárnő kíséretével játszotta el fuvolán Weiner Leó Rókatánc című darabját.

A görögkatolikus általános iskola színjátszócsoportja a kultúra napjára egy Mátyás királyról szóló mondát dogozott fel, előadásukban A tétényi malomkő című színdarabbal csaltak mosolyt a nézők arcára. Az est zárásaként a Móra zeneiskolás tanulóinak előadásában Balázs Árpád kortárs magyar zeneszerző Ének a dalról című kórusműve csendült fel.

A rendezvény zárásaként a Görög Demeter Művelődési Ház dolgozóinak nevében Simon Istvánné mondott köszönetet az ünnepi programban közreműködőknek, fellépőknek és az őket felkészítő pedagógusoknak.

- Miska Andrea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!