HAON - Kultúra

2018.12.20. 12:59

A szeretetük is benne van a mézeskalácsban

Mezőpeterd - A településük legismertebb épületeit ábrázolják a kis mézeskalács-figurák.

Mezőpeterd - A településük legismertebb épületeit ábrázolják a kis mézeskalács-figurák.

A Peterdi Baráti Kör tagjaiban még a múlt év végén fogalmazódott meg a gondolat, hogy idén megépítik településüket mézeskalácsból. Októbertől már folyamatosan tervezgették, sablonozták, próbasütéseket végeztek, hogy decemberre a „Mindenki karácsonya” nevű rendezvényükre el tudják készíteni Mezőpeterdet mézeskalácsból.

Segítséggel sikerült

Az álom valóra vált, és néhány lelkes falubeli közös összefogásával megvalósították tervüket. Többnapos munkával szabadidőben alkották meg a házakat, a katolikus templomot, valamint az önkormányzat, a faluház és a posta épületét.

Mindehhez hat kilo­gramm lisztet, másfél kiló mézet használtak. A mézet a faluban élő méztermelőtől kapták ajándékba, a tojásokat egy helyi kistermelő ajánlotta fel, a többi alapanyagot pedig önkéntesek és az önkormányzat hozzájárulásával vásárolták meg.

A kész mézeskalácsfalut nagy szeretettel fogadták a település lakói, akik maguk is büszkék arra, hogy lakóhelyük „ennivalóan szép” lett.

Jövőre folytatják

Mivel egyik alkotónak sem szakmája a sütés, tudják, hogy rengeteg tanulnivalójuk van még, így terveik között szerepel tudásuk fejlesztése, annak érdekében, hogy jövőre tovább tudják bővíteni a mézeskalácsfalut. Tervezik még több ház és intézmény „megsütését” is. A kiállítás a Gázsy János IKSZT Faluházban tekinthető meg.

HBN


[related-post post_id="4086498"]

[related-post post_id="4086244"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!