HAON - Kultúra

2018.11.12. 08:30

Bocskai István életére, tetteire emlékeztek

Kismarja - A fejedelem a „kedves szülőföldjének” szabadalomlevelet adott.

Kismarja - A fejedelem a „kedves szülőföldjének” szabadalomlevelet adott.

A Bocskai István erdélyi fejedelem által Kismarjának adományozott kiváltságlevél 412 éves évfordulójára emlékezett Kismarja önkormányzata, a Kismarjai Református Egyházközség, a Bocskai Társaság, valamint a Kismarja Közösségéért Egyesület. Az ünnepi megemlékezésen felelevenítették a fejedelem életútja, a kiváltságlevél adományozásának körülményeit, majd megkoszorúzták a főtéren álló Bocskai-szobrot. A megemlékezést szeretetvendégség zárta.

A kismarjai hagyomány szerint a fejedelem a Berettyó szigetén épült – ma a falu északi részén található – „várdombon” született. Ezt támasztja alá maga a fejedelem is a falunak adott szabadalomlevelében, ahol „kedves szülőföldünknek” nevezi az akkori Kismarját. Az Álmosd és Diószeg közötti, 1604. október 15-én lezajlott győztes szabadságharc egyik utolsó mozzanataként szülőföldjére emlékezett, és Kassán 1606-ban a kismarjaiaknak adott kiváltságokat.

NKM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!