HAON - Kultúra

2018.10.19. 13:52

Templombúcsút és gasztrofesztivált tartottak Nyíracsádon

Nyíracsád - Október 7-én templombúcsút tartottak a nyírségi település görögkatolikus egyházközségében.

Nyíracsád - Október 7-én templombúcsút tartottak a nyírségi település görögkatolikus egyházközségében.

A Szűz Mária oltalmára felszentelt templom névadó ünnepségére háromnapos lelkigyakorlaton készülhettek a hívek Nyíracsádon. Csütörtökön a betegekért, pénteken a házaspárokért, szombaton pedig a nőkért imádkoztak. Idén először hagyományteremtő szándékkal gasztrofesztivállal kötötték egybe a búcsúünnepet. Három kategóriában rendeztek sütiversenyt, ahová a hölgyek nevezhettek édes, sós és úgynevezett „mentes” finomságokkal. A búcsú napján megtelt a templom és a templomkert is. Az ünnepi szent liturgián Bodnár Attila atya, mátészalkai iskolalelkész megfontolandó gondolattal kezdte a prédikációt.

Egy család vagyunk

– Miért válik egy templom szentté? Azért, mert ez az a hely, ahová el tud menni az ember, ha öröme, bánata van, ahol el tudja felejteni a hétköznapok gondjait, és közelebb kerülhet a Jóistenhez. A templom az összetartozást is jelképezi. Lehet, hogy egyedül lépünk be, de aki ott van, az megérzi, hogy egy család vagyunk – mondta Bodnár atya. A diakónusi szolgálatot Troszt Máté, a pécsi parókia diakónusa végezte, aki az előző évben a közösségben szolgált.

A liturgiát követően ragyogó októberi napsütésben indult el a körmenet hosszan kígyózó sora, majd a templomhoz visszatérve a miroválás után a görögkatolikus szolgáltató ház udvarán gyűltek össze a hívek, ahol megkóstolhatták a süteményversenyre érkezett finomságokat, az egyházközség pedig ebéddel látta vendégül a búcsúünnep résztvevőit, akik a helyi származású Tordai Zoltán és zenekara műsorát is meghallgathatták.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!