HAON - Kultúra

2018.10.04. 16:55

A doni áldozatok emlékére

Nyíradony - Gulyás Imre Apáink a Donnál című könyvének bemutatója volt a napokban.

Nyíradony - Gulyás Imre Apáink a Donnál című könyvének bemutatója volt a napokban.

A 75 éve múlt doni katasztrófának állított emléket a debreceni költő, újságíró, Gulyás Imre harmadik önálló kötetével. A tragikus történelmi eseményeket a szerző tizenkét hexameteres énekben énekelte meg, hogy az értékválsággal küszködő utókor számára emléket állítson olyan egyszerű emberek sorsának, mint a nyíradonyi Lázár Gáborné vitéz Rehó Etelkának. Ő rendkívüli helytállásról tett tanúbizonyságot a háború vérzivatarában, hiszen 1942-től a II. világháború végéig hivatásos vöröskeresztes nővérként frontszolgálatot teljesített. 1997-ben hősies helytállásáért Nyíradony díszpolgára lett.

A bemutatón Rideg István irodalomtörténész – aki kötet új kiadásában utószavával gazdagítja a művet – értő tolmácsolásában hozta közel az érdeklődő közönséghez a ma már szokatlan műfajban íródott művet, melyben „Gulyás Imre igazságot szolgáltatott egy nép hősi halottjainak”.

A hős asszony élettörténetének ismeretét két kutató munkájának köszönheti az utókor: Tóth Vince újságíró riportja szolgáltatta az alapot, melyet Topor István történész „Hős, vér és jaj között - Anikó nővér a háború poklában” – című írásában dolgozott fel.

TCS


[related-post post_id="4006280"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!