HAON - Kultúra

2018.09.09. 11:59

Birkapörkölt és egyéb finomságok

Hajdúszoboszló - Közel ötezren látogattak ki a szoboszlóiak egésznapos, nyárzáró örömnapjára, a repülőtérre.

Hajdúszoboszló - Közel ötezren látogattak ki a szoboszlóiak egésznapos, nyárzáró örömnapjára, a repülőtérre.

A Birka- és Slambucfőző Örömnapot, a régió egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét minden év szeptemberének elején rendezi meg a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár a fürdőváros repülőtéren. A szervezők célja, hogy a helyi baráti és munkahelyi kollektívák a fő turistaszezont követően egy kicsit pihenjenek, a maguk örömére gondtalanul szórakozhassanak. A tizenkilenc év alatt egyre nagyobb népszerűségnek örvendő esemény természetesen nem csak a szoboszlóiaknak szól, a környékről is egyre nagyobb számban érkeznek érdeklődök. A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy a kezdetekkor mindössze tizenöt, 2018-ban pedig már több mint kétszáz bográcsban főtt, rotyogott a hagyományos birkapörkölt és slambuc mellett a zúzapörkölt, a sertés- és marhapörkölt, a babgulyás, a paprikás krumpli, vagy a toroskáposzta.

Egytől-egyig legjobb étel

A birkapörkölt ma is a hajdúsági emberek első számú ünnepi étele, míg a slambuc az Alföld jellegzetes köznapi eledele. Elkészítésük valamennyi résztvevőtől fáradságos munkát, komoly szaktudást igényel. Itt nem a különböző módon készült pörköltök, birkagulyások, pirított és mezítlábas slambucok és készítőik küzdenek meg egymással, hanem a főzés öröme, szertartás-jellege, az étkek széles skálája, és azok elfogyasztása kerül előtérbe. A rendezvény nem verseny, nincs hivatásos zsűri, akik összehasonlítják a bográcsok tartalmát, hiszen itt minden bográcsban egytől-egyig a legjobb étel fő.

A névválasztás hűen kifejezi a rendezvény tartalmát, hiszen valóban örömnap ez. A főzés és a kellemes társasággal együtt töltött idő öröme mindenki számára emlékezetes marad.

Marhapörkölt 70-80 főre

Nagy Lajos családjával már a kezdetek óta részt vesz a rendezvényen. Idén közel harminc embert látott vendégül, akiknek zúzapörkölttel, slambuccal, tarhonyával és az elmaradhatatlan kovászos uborkával készült. – Kedveljük ezt a rendezvényt, mert ilyenkor van lehetőségünk találkozni a régi ismerősökkel, összeülni és kicsit elbeszélgetni. Általában már decemberben elkezdjük tervezgetni, hogy mit is főzünk a következő évben, és érdeklődéssel várjuk, hogy kik lesznek a fellépő sztárvendégek – válaszolta kérdésünkre.

Lukács Krisztián és Lukács Noel

Két bográcsban főzte a birkát és slambucot Bánfi Imre, a Kabáról és Derecskéről érkezett barátaival. Tíz éve járnak a rendezvényre. Az örömnapi főzés nagy munkája előtt hagyománynak számít náluk, hogy reggeli gyanánt rizses lecsóval kezdik a napot, amit szintén bográcsban főznek.

Nagy Lajos is főzött

A Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal munkatársai két nagy bográcsban marhapörköltet főztek hetven-nyolcvan főre. – Tavaly települt ki a hivatal először. Ebben az évben nagyobb létszámmal jöttünk, mást főzünk, előre készültünk a rendezvényre. Molinót készítettünk, a gyerekeket pedig játszósarok várja. Nagyon jól érezzük magunkat! – hangsúlyozta dr. Korpos Szabolcs, jegyző.

- Berényi Viktória -


Az erős rendőrök és a tánc

Az egész napos rendezvényt minden korosztály igényét kielégítő kulturális program és kirakodóvásár kísérte. Az amatőr művészeti csoportok előadása mellett, az ország legerősebb rendőrei – köztük Lukács Krisztián, az ország legerősebb rendőre verseny 2018-as győztese – mutatták meg erejüket, a közönség aktív részvételével. A Megyei Tűzoltószövetség Mobil Kiképzőegységének látványos bemutatója is sok nézőt vonzott, csakúgy, mint Kreith Eduárd és Tumbász József repülő-show-ja.

Solymos Tóni és zenekara a legismertebb slágereit hozta el a közönségnek, Emilio dalai pedig tovább fokozta a hangulatot. A táncos lábúak sötétedésig rophatták. A kellemes hangulatról és a zenei aláfestésről a Kondor Band gondoskodott. Az ingyenes látogatható programra idén közel ötezren voltak kíváncsiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!