HAON - Kultúra

2018.08.30. 15:34

Addig üsd a vasat, míg a kovács hagyja!

Létavértes - Idén is mozgalmas kézművesutcává alakult a gyűjteményudvar a negyven táborozónak, s a mestereknek hála.

Létavértes - Idén is mozgalmas kézművesutcává alakult a gyűjteményudvar a negyven táborozónak, s a mestereknek hála.

Harmadik alkalommal rendeztek határon túli és hazai fiatalok számára népművészeti tábort a létavértesi Rozsnyai Gyűjtemény udvarán augusztus első hetében. Ez alkalommal is a hagyományos kézműves mesterségek kerültek középpontba, néptánccal és népzenével fűszerezve – tudtuk meg Kővári Emesétől a helyszínt adó intézmény programszervezőjétől. A résztvevők hét mesterséget próbálhattak ki: a fafaragást a tábor vezetőjével Galánfi Andrással, Kossuth-díjas népművésszel; a fazekasságot, korongozást a méltán híres nádudvari Fazekas Lajossal, a népművészet mesterével; a nemezelést Szakady Kincső szakoktatóval; a kosárfonást Balogh Károly népi iparművésszel.

A szövés tudományát elleshették Galánfiné Schmidt Teréztől, a népművészet mesterétől, illetve Lőrincz Péter takácsmester, szövőszékkészítőtől; a bőr megmunkálásának tudományát Hutkai László bőrműves, népi iparművésztől tanulhatták meg az érdeklődők. A kovácsműhelyben addig üthették a vasat, amíg azt a kovácsmester Vajda László, a népművészet mestere engedte.

Ha a kéz elfáradt, dalra fakadtak

Esténként Gyönyörű Zsigmondtól, az elismert néptáncpedagógustól széki táncokat, valamint Bárdos Ildikó és Molnár Miklós közreműködésével népdalokat tanultak. A tábor célja betekintést nyújtani az autentikus népi kultúrába, ezenfelül a népi mesterségek megőrzése, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A foglalkozásokat nyolc szakavatott mester tartotta a 9 és 40 év közötti mintegy 40 fiatalnak. A résztvevők Gömörből, Csíkból, Érmellékről, Debrecenből, Nyíregyházáról és helyből érkeztek – mondta el Galánfi András, a tábor szervezője.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!